18/06/2013

El dèficit de Catalunya es va duplicar entre març i abril

2 min

Barcelona.Catalunya ja gairebé ha consumit cinc dècimes de dèficit en els quatre primers mesos de l'any. En concret, la Generalitat va tancar el mes d'abril amb un desequilibri del 0,46%, més del doble que el 0,21% registrat al març. Amb això, Catalunya és la tercera comunitat amb més dèficit de totes, només superada per Múrcia (-0,69%) i Navarra (-1,35). Aquest últim cas, però, no és comparable perquè segueix un calendari diferent del de la resta de comunitats autònomes, segons va avisar el ministeri d'Hisenda, que va publicar les dades ahir a la nit.

Com a referència, i suposant que mantingués aquest ritme d'ingressos i despeses, el Govern tancaria l'any amb un dèficit de l'1,38%. De totes maneres, això no és exactament així perquè a finals d'any s'acumulen moltes factures (de concerts sanitaris, per exemple) i, per tant, en l'últim trimestre el ritme de despeses s'accelera. Al mateix temps, és previsible que en el segon semestre de l'any s'introdueixin nous impostos (per exemple, el que grava els dipòsits dels bancs o la recuperació de successions) i que els ingressos també augmentin.

De mitjana, les comunitats van tenir un dèficit del 0,27%. Només n'hi va haver cinc que van acabar els quatre primers mesos de l'any amb superàvit: Astúries, Cantàbria, Extremadura, Euskadi i la Rioja. Les Balears van tancar l'abril amb un dèficit del 0,01%, mentre que al País Valencià la xifra es va elevar fins al 0,05%.

Dèficit global

Comptant el dèficit de totes les administracions, el dèficit ja se situa en el 2,17%. L'administració central va tancar l'abril amb un desequilibri del 2,27%, al qual cal sumar el 0,27 de les comunitats autònomes. Però la Seguretat Social, que a l'abril registrava saldo positiu, permet rebaixar la xifra global fins a l'esmentat dèficit del 0,27%.

Encara s'ignora quin és l'objectiu de dèficit que han de complir les comunitats autònomes i si serà el mateix per a totes. Ara com ara, la Generalitat treballa amb uns pressupostos prorrogats que preveuen un dèficit de l'1,2%, que és l'última xifra que havia confirmat el govern espanyol. De totes maneres, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja va deixar entreveure que, com a mínim, aquest objectiu s'elevaria una dècima després que Brussel·les confirmés que l'objectiu global per a Espanya és del 6,5%, i no del 6,3% com havia fet veure inicialment el mateix executiu espanyol.

Fins ara, comunitats com Catalunya han demanat que s'implanti un límit de dèficit asimètric en funció de les necessitats de cada comunitat, igual que fa Europa amb els estats que la integren. De moment, però, el govern espanyol no ho ha concedit.

stats