RETALLADES
Misc 19/09/2013

Els funcionaris tampoc cobraran la paga extra el 2014

Mas-Colell anuncia també que substitueix l'impost als refrescos per un als envasos

i
àlex Font Manté
2 min

Barcelona.El Govern ja treballa en els pressupostos del 2014, que presentaran a finals d'octubre i que tornaran a incloure una retallada de la paga extra dels funcionaris, segons va confirmar ahir Andreu Mas-Colell. El conseller d'Economia va insistir que en el pròxim exercici no vol fer més retallades, però n'hi ha -com la suspensió de la paga extra- que es mantindran.

Un dels principals esforços que haurà de fer la Generalitat l'any vinent és a generar nous ingressos. Ahir Mas-Colell va assegurar en una entrevista a TV3 que el 2014 necessitarà ingressar 1.600 milions d'euros més que aquest any, una fita ambiciosa tenint en compte que la recaptació tributària de la Generalitat en tot l'any passat va ser de 1.800 milions d'euros.

Mas-Colell va explicar que els impostos és una de les tres vies per augmentar els ingressos, juntament amb "l'acció política" (és a dir, les reclamacions a Madrid perquè apliqui la disposició addicional tercera de l'Estatut o el nou sistema de finançament ja el 2014, com en teoria correspon) i alguna possible nova venda de patrimoni o concessió d'algun servei públic.

Els pressupostos de l'any vinent inclouran alguns dels nous tributs que al seu dia CiU i ERC van pactar en l'acord de governabilitat. Entre aquestes incorporacions hi haurà, previsiblement, la recuperació de l'impost de successions, però, en canvi, no s'inclourà l'impost sobre les "begudes de refresc amb excés de sucre", com ja va anunciar la setmana passada el portaveu del Govern, Francesc Homs. En canvi, la Generalitat preveu implantar un nou impost que gravi els envasos, segons va avançar Mas-Colell.

Impost als refrescos

El conseller va assegurar que l'impost sobre els refrescos ha quedat posposat sine die "per discussions múltiples", tot i que no va voler admetre si la decisió respon a pressions de les principals marques d'aquestes begudes o, fins i tot, a les pressions de l'ambaixada nord-americana, com va publicar al seu dia El País . L'impost als envasos, va dir el conseller, "tindria una base molt àmplia", és a dir, que afectaria més empreses que el tribut als refrescos. Des del departament d'Economia no van voler donar més detalls de quins són els envasos que es veuran afectats pel nou impost ni quina serà la recaptació prevista. Tampoc està clar que l'impost als refrescos hagi quedat descartat del tot, ja que ni Mas-Colell ni Homs ho han donat per fet.

El conseller no va assegurar que la Generalitat pugui complir el límit de dèficit, que aquest any és de l'1,58%. "Farem els esforços possibles", va dir Mas-Colell. "El que compta és la despesa que hem de fer, i està baixant. Aquest any hi haurà una rebaixa de la despesa, continuen les retallades, i això tindrà efectes evidents".

stats