FINANCES
Misc 01/03/2014

El jutge investiga la gestió i les pensions d’exdirectius de Caixa Tarragona

Analitza l’actuació de Gabriel Ferraté, expresident de l’entitat, i Rafael Jené, exdirector general

i
àlex Font Manté
2 min

BarcelonaEl jutjat d’instrucció número 3 de Tarragona ha obert una investigació sobre l’actuació de Gabriel Ferraté i Rafael Jené com a president i director general de Caixa Tarragona, respectivament. Una denúncia presentada fa més d’un any -l’octubre del 2012- per la Confederació Intersindical de Caixes (CIC) ha acabat provocant l’obertura del cas, en el qual s’analitzen la gestió i les pensions que van cobrar aquests dos exdirectius.

No és la primera investigació judicial que involucra Gabriel Ferraté, que actualment està imputat per haver participat en la decisió d’apujar els sous de la direcció de CatalunyaCaixa quan l’entitat ja estava en prou mal estat i ja havia rebut les primeres injeccions de diners públics. En aquesta ocasió, Ferraté està imputat juntament amb les altres 53 persones que integraven el consell de l’entitat en aquell moment.

Caixa Tarragona és una de les tres entitats que van integrar CatalunyaCaixa, i Gabriel Ferraté i Rafael Jené van ser les dues persones que van ocupar la presidència i la direcció general per últim cop abans de la seva desaparició.

Les acusacions

La denúncia de la Confederació Intersindical de Caixes acusa els dos exdirectius d’apropiació indeguda per les pensions que van cobrar, tot i que no les quantifica. Una portaveu de CatalunyaCaixa va afirmar que no sabia quina pensió havien cobrat els dos directius.

Aquest cas és similar al de Caixa Penedès, on la cúpula -liderada pel president, Ricard Pagès- va cobrar pensions milionàries que ara estan sota investigació judicial. En paral·lel, la denúncia del CIC (que era el sindicat majoritari a Caixa Tarragona) també acusa Ferraté i Jané d’administració deslleial i fraudulenta. Segons els dirigents del sindicat, l’entitat va concedir nombroses hipoteques a “persones que es veia molt clar que no les podrien tornar”, segons Jordi Campins, vicepresident del CIC. En un comunicat, el sindicat va afegir que, generalment, aquestes persones tenien un “escàs coneixement del sistema financer i, com s’ha comprovat, nul·les garanties que acabessin pagant”.

Compareixença al Parlament

El setembre passat, tant Ferraté com Jené van comparèixer a la comissió de caixes del Parlament de Catalunya, durant la qual es van treure de sobre qualsevol responsabilitat sobre el delicat estat de la caixa que dirigien.

En aquella ocasió, Jené, que va fer tota la seva carrera professional a l’entitat, es va negar a explicar quants diners havia cobrat en concepte de pensió adduint que la informació formava part “de la seva intimitat”. A més, va defensar amb insistència que el control de riscos de l’entitat havia funcionat de manera eficaç.

D’altra banda, quan se li va preguntar específicament per la pensió de Jené, Gabriel Ferraté tampoc la va voler revelar per l’existència d’un contracte de confidencialitat. “A mi el que m’horroritza avui en dia és el que cobren alguns esportistes”, va arribar a dir l’expresident de Caixa Tarragona.

Gabriel Ferraté té una llarga trajectòria tant dins de Caixa Tarragona com fora. El mateix any en què va començar a presidir l’entitat, el 1995, Ferraté va formar part de l’equip que va fundar la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i en va ser rector fins al 2005. Abans Ferraté també havia estat rector de la Universitat Politècnica (UPC). L’any 1996 va rebre la Creu de Sant Jordi.

stats