Misc 18/07/2013

Els números no surten

i
àlex Font Manté
1 min

És agradable pensar en una Catalunya sense retallades ni les tensions socials que impliquen. Però, desgraciadament, encara és força utòpic pensar-hi. Per això va sorprendre que ahir Mas-Colell proclamés que el Govern no seguirà retallant la despesa l'any vinent. Si s'ha d'ajustar el dèficit, va dir, serà augmentant ingressos.

El missatge del conseller no va ser un exabrupte, sinó que confirma un gir en l'estratègia. La Generalitat, inicialment abanderada de l'austeritat, creu que s'ha anat massa enllà i que ja ha patit massa desgast defensant unes polítiques que abans abraçava amb convicció però que amb el temps (i els nous socis) han perdut adeptes.

El problema és que alguna cosa no quadra. En els primers mesos de l'any els ingressos tributaris han baixat i, tot i que pujaran quan entrin en vigor alguns impostos previstos, no n'hi haurà prou. L'Estat ja ha ajornat fins al 2015 el nou model de finançament i poca cosa més queda per privatitzar. ¿Com es pot complir el dèficit sense retallar? Els números no surten.

stats