06/07/2013

La participació de l'Estat a CatalunyaCaixa es redueix fins al 66%

2 min

Barcelona.L'Estat ha deixat de ser l'accionista únic de CatalunyaCaixa, l'entitat que va nacionalitzar l'octubre del 2011. Fins ara, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) controlava el 100% de l'antiga caixa d'estalvis, però ahir es van transformar en accions les polèmiques participacions preferents i el deute subordinat que havia emès l'entitat en el passat. Per donar acollida a aquestes noves accions, CatalunyaCaixa s'ha vist obligada a fer una ampliació de capital i la participació de l'Estat s'ha reduït fins al 66,01%.

Dit d'una altra manera: des d'ara, els clients que tenien preferents o deute subordinat de CatalunyaCaixa han deixat de tenir-ne i, en canvi, ara posseeixen accions, com va explicar la mateixa entitat en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. En el cas Novagalicia, l'altra entitat nacionalitzada que no cotitza a borsa, la participació de l'Estat s'ha situat en el 62,75% pel mateix motiu.

Tothom que es trobi en aquesta situació disposa ara d'una setmana per vendre les seves accions al Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), en cas que no ho hagi fet ja. El FGD i l'Estat van acordar que divendres que ve, 12 de juliol, és la data límit perquè els propietaris d'aquests productes puguin vendre'ls. Els clients poden optar per quedar-se les accions, tot i que posteriorment ja no les podran vendre perquè són "accions il·líquides", segons va explicar un portaveu de l'entitat. Qui es quedi les accions quedarà a expenses del que passi amb l'entitat: de si s'acaba venent (com vol l'Estat) i en quines condicions.

Ha estat a l'hora de fer aquesta conversió en accions que s'ha aplicat la quitança imposada per Brussel·les (que a CatalunyaCaixa és del 61% en el cas de les preferents, del 40% per al deute subordinat perpetu i del 15% per al deute subordinat amb venciment). Els accionistes que acceptin vendre les seves accions al FGD hauran d'acceptar una quitança addicional del 13,8%, tal com va acordar el FGD amb l'Estat.

El FGD és un organisme participat per les entitats financeres espanyoles i que en principi té la funció -com el seu nom indica- de garantir els dipòsits dels clients d'un banc en cas que aquest faci fallida. Últimament, però, els diners que té el FGD s'han fet servir per finançar les pèrdues generades en les vendes d'algunes entitats nacionalitzades. Ara, a més, s'ha utilitzat per comprar productes com les preferents.

Situació deteriorada

Fins ara, l'Estat ha intentat vendre CatalunyaCaixa dos cops, però, en tots dos casos, la subhasta va acabar fracassant. L'última es va donar per acabada al març després que cap dels candidats volgués comprar-la sense rebre ajudes a canvi, com s'havia fet en les adjudicacions d'entitats com Unnim, la CAM o el Banc de València, entre d'altres. Aleshores, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va assegurar que preferia suspendre la subhasta que malvendre l'entitat i va arribar a recordar que l'Estat tenia cinc anys -el termini imposat per Brussel·les- per vendre les caixes nacionalitzades.

En les últimes setmanes, però, l'Estat ha reprès l'interès per vendre l'entitat encara que això impliqui haver de donar algun tipus d'ajuda al comprador. Segons sembla, en els últims mesos la situació de CatalunyaCaixa s'ha deteriorat amb celeritat, motiu pel qual el govern espanyol no veu raons per seguir quedant-se-la. En el primer trimestre de l'any, l'entitat va perdre 18 milions, mentre que les altres nacionalitzades, Bankia i Novagalicia, van guanyar 213 i 21 milions, respectivament.

stats