PRESSUPOST LES PARTIDES
Efímers Tema del dia 06/11/2013

Un pas més cap a l'equilibri pressupostari

i
àlex Font Manté
3 min

Barcelona80 milions més de retallades el 2013

L'any passat el dèficit de la Generalitat va ser finalment del 2,21% enfront del 2,17% que s'havia dit fins ara. Això implica que aquest 2013 s'hauran de retallar 80 milions dels previstos inicialment. D'altra banda, l'any vinent la Generalitat encara tindrà un desequilibri als comptes públics que es traduirà en un dèficit de l'1%, suposant que es compleixin els pressupostos. De tota manera, el dèficit primari (que és el càlcul del dèficit excloent el pagament d'interessos) desapareixerà l'any vinent i la Generalitat registrarà un lleugeríssim superàvit del 0,05%. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va treure pit davant d'aquesta xifra i va assegurar que és una estadística que tant els inversors internacionals com els organismes com el Fons Monetari Internacional "es miren molt".

57 empreses públiques menys

El nombre d'empreses públiques de la Generalitat baixarà fins a les 183 l'any vinent, 57 menys que el 2011, el primer any de retallades, i 13 menys que les 196 empreses amb què es preveu acabar aquest 2013. A part d'aquestes entitats, cal sumar-hi 26 empreses addicionals que tenen la Generalitat com a accionista, tot i que amb una participació no majoritària. Per tant, el nombre global d'empreses participades per la Generalitat serà de 209 l'any que ve.

Es mantindrà el rescat del FLA

L'any que ve, la Generalitat tornarà a demanar diners al fons de liquiditat autonòmic (FLA), l'organisme de l'Estat que rescata autonomies amb problemes, i que és l'única font de finançament que té actualment. La situació no millorarà prou per tornar als mercats, segons va admetre el conseller Mas-Colell.

787 milions en pagaments diferits

Una de les partides de despesa que a la Generalitat més li costa reduir és la dels pagaments diferits d'infraestructures ja construïdes, com per exemple els anomenats peatges a l'ombra . El 2014, la Generalitat haurà de pagar 787 milions d'euros en aquest concepte. Això suposa una reducció de 103 milions respecte al 2013, però la partida tornarà a augmentar fins als 911 milions el 2015. Per a la línia 9 del Metro de Barcelona (de la qual només està operativa una petita part) la Generalitat pagarà 241 milions d'euros l'any vinent, principalment en concepte de concessions.

30 fitxatges per a l'Agència Tributària

La llei d'acompanyament dels pressupostos inclourà la creació d'un cos de tècnics administratius per a l'Agència Tributària de Catalunya. És una excepció enmig del procés de reducció de personal que viu la Generalitat, que perdrà 700 treballadors l'any vinent, en principi a través de jubilacions que no seran substituïdes.

La consulta, sense partida coneguda

"No patiu, cap consulta no fallarà perquè no hi hagi urnes", va afirmar ahir amb ironia el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, quan se li va preguntar sobre la suposada partida de diners que la Generalitat ha reservat per a la celebració d'un eventual referèndum d'independència. Els pressupostos no recullen cap partida específica per a aquesta qüestió, però el conseller va deixar clar que, arribat el cas, hi haurà diners per a aquesta qüestió.

Successions creix moderadament

El polèmic impost de successions, que com ja s'havia anunciat es reintroduirà plenament a partir del 2014, aportarà 331 milions d'euros l'any vinent, només 20 milions més que aquest any. La previsió és que generi 100 milions anuals més a partir del 2015.

Baixa la recaptació per patrimoni

Un impost que genera controvèrsia entre els ciutadans més adinerats, el de patrimoni, aportarà 458 d'ingressos a les arques de la Generalitat l'any vinent. Això equival a 87 milions menys que el 2013 perquè, a mesura que passin els anys, s'anirà diluint l'entrada de diners generada per l'amnistia fiscal de l'Estat.

Llei d'estabilitat pressupostària

La llei d'estabilitat pressupostària, que obligava a tenir un dèficit del 0,14% el 2018, s'ha modificat per posposar aquest objectiu un any, fins al 2019. A més, s'estableix que, a mesura que creixi la despesa, es destini prioritàriament a polítiques socials.

Impost sobre els dipòsits

La Generalitat no preveu recaptar l'impost sobre els dipòsits bancaris durant el 2014 malgrat que el TC l'ha autoritzat a fer-ho mentre resol si és l'Estat o la Generalitat qui té dret a cobrar-lo. Mas-Colell assegura que "per coherència" no l'han incorporat i que reclamaran la compensació corresponent, en línia amb el que l'Estat farà amb les altres comunitats que tenen aquest impost instaurat (Andalusia, Extremadura i Canàries). Preguntat per si l'Estat pagarà la compensació, Mas-Colell creu que "alguna cosa s'està movent".

stats