Misc 13/07/2016

Els canvis de Rajoy a l'impost de Societats: o una pujada, o una trampa

Si els avançaments d'impostos no tenen una limitació temporal, equival a una pujada

i
àlex Font Manté
2 min
SEGONA RECTIFICACIÓ A LA BAIXA 
 El ministre d'Economia, Luis de Guindos, i el president del govern, Mariano Rajoy, després d'acabar la sessió de control d'ahir al Congrés de Diputats.  La previsió inicial d'una caiguda del PIB del 0,5% ha quedat enrere.

BarcelonaEl govern espanyol vol recaptar 6.000 milions d'euros més l'any vinent demanant a les empreses que avancin els pagaments de l'impost de Societats. Així ho va anunciar ahir dimarts el ministre d'Economia, Luis de Guindos, com una mesura per satisfer Brussel·les, descontenta davant dels incompliments reiterats dels objectius de dèficit per part d'Espanya.

Es pot considerar que aquesta mesura és una pujada d'impostos? El govern central assegura que no, i que simplement es tracta d'una petició d'avançament a les empreses, que hauran de pagar societats abans del previst, però que després recuperaran els diners.

El mateix De Guindos va reconèixer que aquesta mesura no equival a una pujada d'impostos "tret de si es prolonga en el temps". Aquesta és la clau de tot. Demanar algú que t'avanci uns diners no és apujar l'impost, sempre que després els tornis. Però què passa si no tornes els diners? Doncs que sí que és una pujada de l'impost.

Una cosa similar podria passar ara. La mesura anunciada pel govern (que encara no s'ha aprovat) no contempla una limitació temporal d'aquests avançaments. L'any vinent es demanarà a les empreses que avancin 6.000 milions. L'any següent se'ls tornaran els diners, però es tornarà a demanar un nou avançament a càrrec del 2018, i l'any posterior el mateix. I així successivament. És a dir, si no hi ha limitació en el temps, aquesta mesura equival a una pujada d'impostos, perquè els diners sempre estan en mans d'Hisenda i no en mans de les empreses. El que en teoria era un avançament del pagament es converteix en un impost, perquè l'Estat no torna mai els diners.

Per descomptat, hi ha la possibilitat que l'Estat decideixi que la mesura sigui temporal, cosa que ahir De Guindos no va voler concretar. De fet, no va descartar que aquests avançaments siguin permanents. Què passaria si la l'avançament de l'impost de societats fos només temporal? Doncs que l'efecte que tindrà sobre el dèficit l'ingrés extraordinari de 6.000 milions es diluiria l'any següent i el dèficit tornaria a estar on estava. L'únic que hauria guanyat Rajoy seria un any per calmar els ànims a Brussel·les, però la situació fiscal d'Espanya seria exactament la mateixa.

En realitat, la tàctica de demanar l'avançament de l'impost de Societats ja es va aplicar entre el 2011 el 2015. Quan Zapatero ho va aprovar, l'actual ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, ho va considerar un falsejament dels comptes. Aquest 2016, confiat que la recaptació d'impostos milloraria, el govern va decidir elminar els avançaments. Però la recaptació ha caigut en força i ara Rajoy ha copiat Zapatero.

En resum, la decisió de Rajoy només pot ser dues coses: o una pujada d'impostos, o una trampa.

stats