Publicitat
Publicitat

SALARIS

Els supermercats El Árbol fan renéixer el pagament en espècies

La cadena paga als treballadors amb vals de menjar

El procés de devaluació interna a què està sotmesa l'economia força les empreses a retallar costos per guanyar competitivitat en relació als seus competidors estrangers. Això ha provocat una rebaixa salarial generalitzada. Però algunes empreses no retallen costos només per guanyar competitivitat, sinó per pura supervivència. La delicada situació financera del grup de supermercats El Árbol ha obligat la direcció de la companyia a firmar un acord amb els sindicats perquè el pagament d'alguns dies de sou es faci en espècies.

Serà concretament per la campanya de Nadal, durant la qual tots els diumenges i festius que obri, la companyia pagarà amb vals de menjar perquè els empleats comprin productes dels seus establiments. La cadena té la gens menyspreable xifra de 7.000 treballadors, cap a Catalunya, ja que el grup no hi té cap establiment. Els seus supermercats estan repartits per deu comunitats, entre les quals el País Valencià, i té la seu principal a Valladolid.

Negociacions

Segons s'ha sabut aquesta setmana, el grup pagarà als treballadors amb vals de 20 euros, que caducaran al cap de tres mesos. L'empresa va afirmar en un comunicat que aquesta decisió "és un bon exemple" de com unes negociacions fructíferes entre treballadors i direcció "poden influir en les vendes i en la millora de la xifra de negoci de la companyia". Efectivament, al grup l'operació li sortirà rodona, ja que estalviarà salaris i augmentarà les vendes. Però la companyia assegura que aquesta mesura no s'inclourà en el nou conveni col·lectiu, que tot just s'està negociant.

Alguns treballadors s'han mostrat empipats amb la decisió, principalment perquè els resta capacitat de decidir què fan amb els seus diners. L'única lectura positiva és que amb aquest sistema pagaran una mica menys en impostos, ja que les espècies no tributen IRPF i als supermercats hi podran comprar productes que tenen l'IVA superreduït (del 4%), com pa, verdures o formatges.

El Árbol va ser candidat a comprar Caprabo el 2007, una batalla que finalment va guanyar el grup Eroski després de pagar uns 1.700 milions d'euros (cosa que, per cert, va generar una llosa de deute que la cooperativa basca encara no ha aconseguit neutralitzar). El fracàs en l'operació de Caprabo va provocar la dimissió de l'aleshores president d'El Árbol, José María Achirica, que només feia cinc mesos que era al càrrec.

El 2012 l'empresa va tenir unes vendes per valor de 848 milions, un 1,5% més que l'any anterior, i un benefici abans dels interessos (ebitda) de 21 milions, una xifra gairebé idèntica a la d'un any abans. L'empresa no publica el seu resultat net.