09/02/2015

Dean Smith, cruel adéu a un dels grans pioners

2 min

Dean Smith va morir ahir als 83 anys sense enrecordar-se de res, ni tan sols que va dissenyar el millor atac del món. Cruel comiat. L’inventor del joc per conceptes es va fer famós amb una tàctica que pretén integrar moviments lliures amb normes establertes. A més, està considerat el gran mentor de Michael Jordan. “Al marge dels meus pares, ningú no va tenir una influència tan gran en la meva vida. Era més que un entrenador, un mestre”, recorda el mític exjugador.

La de Dean Smith no és la primera ment privilegiada a la qual l’Alzheimer menysprea i, per tant, convé que entre tots recordem una i mil vegades el seu llegat tàctic. Molts entrenadors han mirat d’aplicar aquesta manera de jugar als seus equips, especialment en els últims anys, quan s’ha convertit en una eina bàsica per lluitar contra l’espionatge dels rivals. Si fas sempre les mateixes coses, sempre les podran combatre de la mateixa manera. Als Estats Units Tex Winter va resumir alguns dels trets característics del joc per conceptes en un triangle ofensiu que, anys després, va conduir els Bulls i els Lakers fins a l’anell de campions. Al nostre bàsquet Manel Comas va ser un dels tècnics que més suc en va treure.

La gran virtut del joc per conceptes és que s’adapta a qualsevol defensa. Els jugadors usen la passada per millorar la situació i no per intentar una assistència immediata, un aspecte que a la llarga acaba servint per trobar una esquerda en la defensa rival. Passar, passar i passar fins a desesperar el contrari. No hi ha posicions fixes i l’únic que es penalitza és quedar-se quiet. El joc per conceptes, que s’estructura a partir d’unes normes bàsiques, necessita molta mobilitat i una hàbil gestió dels espais, respectant sempre la distància entre jugadors. Si un ve, l’altre marxa, i així sempre, ja que reemplaçar és la clau. És un estil de joc que enganya: fa arribar la pilota al lloc contrari pel qual pretén fer mal. Condueix l’atenció de la defensa fins al costat fort, on hi ha la bola i els jugadors, i després la sorprèn pel dèbil, on no hi ha ningú.

La NBA actual té dos gran exemples de com reinterpretar aquest llegat tàctic: els San Antonio Spurs i la seva marca blanca, els Atlanta Hawks. L’equip de Gregg Popovich va guanyar l’últim campionat i el de Mike Budenholzer arribarà a l’aturada de l’All-Star com a líder de la classificació. Però més enllà de moviments tàctics concrets, convé reivindicar la valentia de Dean Smith com a pioner. Ser el primer mai és senzill i hauria de puntuar doble.

stats