Publicitat
Publicitat

VALLPARADÍS

Escac a una manera d’entendre la societat

Segons els estudis amb els quals treballa la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), una persona que practica habitualment esport costa a la sanitat pública entre 150 i 300 euros menys que una que no en fa. A més, els clubs esportius fan una tasca d’integració, vertebració i educació impossible de quantificar. La seva contribució és imprescindible en una societat moderna, però, lluny de rebre ajudes, aquestes entitats han de combatre contra mil i una adversitats.

Les subvencions a clubs i federacions han baixat més d’un 75% i l’administració central no deixa d’aprovar lleis que ofeguen, fiscalitzen i burocratitzen innecessàriament el món de l’esport. Les entitats amateurs són les que més pateixen aquesta persecució que amenaça la seva viabilitat. La situació és especialment dramàtica a Catalunya, on les noves mesures del govern espanyol podrien provocar l’eliminació d’almenys un 50% dels 12.500 clubs catalans. Els atacs estan afeblint un teixit associatiu bàsic. Poca broma.

Catalunya té 45 consells esportius, 69 federacions esportives, 12.500 clubs, 180.000 escolars que practiquen esport i més de 700.000 llicències federatives. Les entitats compten amb 400.000 voluntaris actius, dels quals més de 140.000 són directius altruistes. A més, el sector esportiu genera un 2,6% del PIB de Catalunya i compta amb més de 5.000 empreses que donen feina a més de 130.000 professionals. El sector és imprescindible per ajudar a construir una societat millor i, per tant, calen més ajudes i menys travetes.

Menyspreu del govern espanyol

L’acte unitari que el món de l’esport va protagonitzar dijous passat ha sigut menyspreat per les autoritats espanyoles, que qualifiquen els greuges d’artificials i que denuncien que els esportistes catalans que van donar suport al manifest ho van fer pressionats per poder rebre subvencions. Res nou d’uns càrrecs que celebren que la UEFA estudiï expedientar el Barça perquè uns aficionats culers van tapar durant uns segons un dels seus logotips de la Lliga de Campions durant el partit contra el Manchester City amb una pancarta que deia “Prou atacs a l’esport català”.

Històries de superació esportiva