26/08/2014

Gerard Esteva: “L’esport català necessita estar sota un gran paraigua”

3 min

Vuitanta anys després que ho fes Pompeu Fabra, Gerard Esteva (Barcelona, 1984) s’ha convertit aquest estiu en president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC). L’advocat arriba al càrrec amb 30 anys acabats de fer, un entusiasme que s’encomana i un ambiciós projecte que té com a objectiu transformar l’esport català.

Quin llegat de l’expresident David Moner s’ha trobat a la UFEC?

La gran transformació que David Moner ha aconseguit és passar d’una Unió de Federacions que tenia un pressupost d’uns 100.000 euros a una que en té un de 15 milions d’euros. A més, abans el 95% dels ingressos arribaven a través d’una subvenció pública, i ara el percentatge no arriba al 5%. La resta són recursos privats. David Moner ha creat una organització que és autosuficient, que es basa en tres grans potes: corredoria d’assegurances, serveis a les federacions i gestió de les instal·lacions. Això ha permès donar un millor servei a l’esport català. Nosaltres representem 69 esports diferents, 12.500 clubs i tenim més de 700.000 llicències federatives. Podem dir que som la primera organització del país.

Quin són els seus grans objectius?

Estem desenvolupant un pla estratègic, però el principal objectiu és deixar un paraigua perquè el sector esportiu quedi protegit. L’esport representa gairebé un 4% del PIB català i no té res que li faci de protecció. A més, pensem mantenir les coses que s’han fet i engegar nous projectes. Volem obrir-nos territorialment i començar a donar serveis de proximitat als clubs. Obrirem oficines a Lleida, Girona, Tarragona i Barcelona per assessorar els clubs en aspectes jurídics, fiscals, laborals, comptables o de comunicació. El salt qualitatiu serà molt important, ja que aconseguirem tenir estructures més capaces de promocionar l’esport.

Quins canvis seran més visibles?

Estem reestructurant moltes coses. L’objectiu és aconseguir una gran transformació. L’esport català necessita un gran paraigua, que és un model europeu que funciona. A nosaltres ens agrada mirar com s’organitza l’esport als països europeus més desenvolupats. Qui gestiona l’esport? Qui gestiona l’alt rendiment?

¿La situació econòmica és la gran preocupació de clubs i federacions?

La preocupació és econòmica, però també legislativa. Nosaltres hem rebut en un sol any les ofensives de la Seguretat Social o la llicència única, una proposta del PP molt perjudicial per a Catalunya que condemnava les federacions catalanes a convertir-se en oficines de les espanyoles. Hi ha situacions legislatives que ens fan estar en situació d’alerta, l’última la reforma fiscal que presenta el govern central i que vol obligar les entitats sense ànim de lucre a tributar per l’impost de societat. Això demana una burocràcia inviable per a l’estructura de molts clubs.

Quina és la relació de la UFEC amb el govern central?

Després d’haver-hi tot això, la relació és correcta. Nosaltres tenim via directa amb el secretari d’estat per a l’Esport i amb els diputats de tots els partits polítics. Intentem fer pressió per defensar l’esport català, però ens està costant molt perquè hi ha una línia de treball clarament centralitzadora.

En quina situació estan les seleccions catalanes?

Hem creat una mena d’afers exteriors, una comissió que lluita pel reconeixement internacional de les seleccions catalanes. Intentem donar assessorament perquè les federacions internacionals puguin reconèixer les nostres seleccions. Tenim molts esports minoritaris en què hem aconseguit el reconeixement. Encetar un camí internacional no és fàcil i moltes vegades qui ho fa se sent sol. Quan arriben les demandes de les federacions espanyoles, la gent necessita més suport.

¿Veu possible aconseguir el reconeixement en esports més populars?

El dret esportiu internacional no és senzill i ens limita. Moltes vegades és com picar ferro fred. El reconeixement arribarà en el moment en què Catalunya es converteixi en un estat independent, serà automàtic: les federacions podran començar el procés de normalització i legalització de les seves seleccions.

Quina implicació tindrà la UFEC en la V de la Diada?

Nosaltres, que apostem pel dret a decidir però respectem qualsevol posicionament, ens vam reunir a la Unió de Federacions amb l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium per oferir-nos a aglutinar el sector esportiu. Ens van assignar el tram 2 i en tan sols deu dies ja el tenim ple. Ara estem intentar gestionar l’èxit perquè hi ha molta més gent que té ganes de participar-hi i sentir-se’n protagonista. L’esport és una manera d’aglutinar socialment la gent.

stats