16/06/2019

Idees musa per transformar la formació

2 min
Javi Torralba

El Dia de l’Entrenador, que diumenge va celebrar la seva cinquena edició a Barcelona, és el Sant Jordi dels tècnics de bàsquet, una diada preciosa que serveix per fer créixer l’autoestima d’un sector que treballa com pocs. Les jornades serveixen per posar en comú experiències, incorporar noves tendències i mantenir viu el lligam amb companys que sovint són rivals sobre el parquet. Les cares més conegudes de la Lliga Endesa i la Lliga Dia no es perden mai un esdeveniment que s’ha convertit en la cloenda perfecta de la temporada. La seva capacitat de no abandonar mai la formació és admirable i el seu exemple es traspassa de generació en generació.

Tots els entrenadors agafen idees d’altres entrenadors. Steve Kerr, el tècnic que ha dominat la NBA els últims cinc anys, acostuma a explicitar en públic l’autor d’idees o sistemes que adapta, i així remarca la feina dels seus companys. No hi ha espai per a les enveges i tothom pot aprendre de tothom. L’exemple d’Òscar de Paula, un entrenador del Programa de Detecció i Perfeccionament (PDP) de la Federació Catalana que ha compartit totes les seves sessions de l’any, és un exemple preciós de com aportar valor sense demanar res a canvi.

Piti Hurtado, l’analista que aquest dilluns presenta el seu llibre ( La Pitipedia ) a Barcelona, va fer la xerrada inaugural del Dia de l’Entrenador. La seva ponència, com és habitual, va combinar el rigor d’una anàlisi tàctica amb el sentit de l’humor. A mi, a més, em va cridar l’atenció la seva manera de descriure les carreteres secundàries a través de les quals es pot arribar a l’èxit. Els casos de Marc Gasol, Serge Ibaka o Nick Nurse són un bon exemple per entendre que no tothom arriba al cim seguint els mateixos passos.

La idea del dia, però, la va llançar Javi Torralba, el responsable del Segle XXI, un projecte esportiu que permet a les jugadores de molta projecció en edat de formació compaginar el bàsquet amb els estudis i el seu desenvolupament personal. L’entrenador va parlar de les idees musa, una proposta que pot servir per transformar el món de la formació. Més que copiar conceptes d’altres professionals exitosos, que segurament tenen equips i jugadors molt diferents dels nostres, va proposar fer servir aquests conceptes com una inspiració per adaptar-los a les necessitats i les realitats de cadascú. Es tracta de buscar la guspira que ens empenyi a reinventar la nostra proposta.

stats