Publicitat
Publicitat

Els Jocs posen a prova les retallades en l’esport

La delegació espanyola aspira a repetir a Rio de Janeiro les 17 medalles de Londres 2012

Els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro comencen oficialment demà i, tot i les contundents retallades econòmiques que han alterat la preparació de molts esportistes, la delegació espanyola aspira a repetir el mateix nombre de medalles que a l’esdeveniment de Londres 2012 (17). L’expedició té opcions en 19 dels 25 esports. Un informe de l’auditoria PricewaterhouseCoopers (PwC) situa la predicció en 17 medalles, mentre que els economistes de Goldman Sachs i els periodistes de la revista Sports Illustrated són una mica més optimistes i eleven la xifra a 18.

La web Olympic Medals Predictions comparteix diagnòstic i s’atreveix a detallar les 17 medalles que aconseguirà la delegació espanyola. Tres ors (Miguel Ángel López, Carolina Marín i Alberto Fernández), sis plates (Orlando Ortega, Alejandro Valverde, Beatriz Ferrer-Salat, Pablo Carrera, Fátima Gálvez i l’equip masculí de bàsquet) i vuit bronzes (Ruth Beitia, Teresa Portela, Rayderley Zapata, Eva Calvo, Garbiñe Muguruza, Mario Mola, Iván Pastor i l’equip de gimnàstica rítmica).

La pitjor dada per a Espanya la pronostica Infostrada, un proveïdor mundial d’anàlisis esportives que parla de 14 medalles.

El Consell Superior d’Esports (CSD), a través del seu president, Miguel Cardenal, va fer pública fa unes setmanes una estimació de medalles molt més optimista. La previsió es va fer a partir de l’opinió dels tècnics de les diferents disciplines esportives i va pronosticar fins a 46 opcions d’èxit. L’única informació que va voler fer pública va ser el desglossament dels esports en què preveia medalla: 6 en natació, 5 en piragüisme i tenis, 4 en atletisme i vela, 3 en taekwondo i tir olímpic, 2 en bàsquet, gimnàstica, golf i triatló, 1 en ciclisme, bàdminton, halterofília i judo, i una medalla més que no va especificar. Ahir, però, Miguel Cardenal va ser més caut en declaracions al programa Los desayunos de RTVE. “Hi ha moltes prediccions, però podem estar al voltant de les 18 medalles en aquests Jocs, com a Londres”, va opinar.

Les principals opcions catalanes

Catalunya estarà representada als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro per 97 esportistes. Un estudi de l’economista Modest Guinjoan va concloure fa uns mesos que la independència tindria molts beneficis per a l’esport i que Catalunya podria aconseguir unes set medalles per esdeveniment.

Les aspiracions catalanes més fermes de medalla a Rio de Janeiro les representen Mireia Belmonte, Saúl Craviotto, Joaquim Rodríguez, l’equip masculí de bàsquet i els femenins de waterpolo i handbol. “Uns Jocs Olímpics són l’esdeveniment més important per a un esportista, és una experiència única. Ja no tinc 17 anys i tinc moltes ganes que comenci la competició”, explica Ricky Rubio, un dels tres jugadors catalans d’un equip de bàsquet que somnia fer la guitza als Estats Units. “Aquesta selecció s’ha guanyat el respecte de poder parlar de medalles”, afegeix.

Mireia Belmonte, que disputarà cinc proves (400 i 800 metres lliure, 200 i 400 metres estils i 200 metres papallona), serà una de les protagonistes catalanes que primer entraran en escena. “Estic molt animada i veig tot l’equip amb moltes ganes de viure l’experiència olímpica”, diu la badalonina, que fa quatre anys va ser una de les sensacions dels Jocs Olímpics de Londres.

Un esglaó per sota en la llista dels favorits hi trobem Jessica Vall, Ona Carbonell, Gemma Mengual, Beatriz Ferrer-Salat, Marc López, Garbiñe Muguruza i Joel González. El taekwondista, un altre dels triomfadors de l’esdeveniment de fa quatre anys, s’enfronta al repte majúscul de revalidar títol en una categoria deu quilos superior. “El nostre objectiu és arribar al lloc més alt del podi. Tenim el nivell suficient per fer-ho, però veiem les rivals amb un gran respecte”, opina Ona Carbonell, que farà parella amb Gemma Mengual en natació sincronitzada. El seu objectiu és sorprendre el jurat. “Intentarem alguns dels moviments més difícils que s’han fet fins ara en uns Jocs Olímpics”, adverteix.

Després que a Londres 2012 no n’hi hagués cap, Catalunya tornarà a tenir representants en la modalitat de vela. Els quatre representants competiran en la classe 470: Bàrbara Cornudella i Sara López (categoria femenina) i Joan Herp i Jordi Xammar (masculina).

Els esportistes catalans són un referent per a molta gent, de superació, de bona praxi, de feina ben feta que té resultats, que no hi ha res senzill, i que l’èxit s’ha de mantenir sempre, perquè no n’hi ha prou arribant-hi, sinó que s’ha de cultivar”, recorda Carles Puigdemont, president de la Generalitat.

Històries de superació esportiva