ATLETISME
Misc 16/09/2018

Una gesta per a la posteritat

Eliud Kipchoge rebaixa a Berlín en un minut i 18 segons el rècord mundial de marató

i
àlex Gozalbo
3 min
Eliud Kipchoge, després d’aconseguir guanyar la marató de Berlín i establir un nou rècord mundial.

Barcelona“És només una bogeria fins que tu ho fas”. Minuts després que Eliud Kipchoge rebaixés en 78 segons el rècord mundial de marató, Nike va començar a promocionar la seva marca estratosfèrica. El campió olímpic kenià va aprofitar la cursa de Berlín, una de les més ràpides del món, per jubilar la marca de 2 hores, 2 minuts i 57 segons del seu compatriota Dennis Kimetto i deixar el registre en 2 hores, 1 minut i 39 segons.

“Em vaig preparar perfectament i només pensava a córrer la meva cursa. Estic infinitament agraït i content”, va explicar Kipchoge, de 33 anys, després de creuar la meta a l’avinguda del 17 de Juny, amb l’emblemàtica Porta de Brandenburg a l’esquena. Kipchoge va córrer els primers 40 quilòmetres amb una regularitat inversemblant. El seu parcial de cinc quilòmetres més lent va ser de 14 minuts i 18 segons. El més ràpid, de 14 minuts i 37 segons.

Kipchoge es va convertir ahir en el primer atleta que completa una marató en menys de dues hores i dos minuts. “Només puc dir una paraula: gràcies”, va dir en baixar d’un podi 100% kenià, en què també hi havia Amos Kipruto i Wilson Kipsang. El nou propietari del rècord mundial va començar la cursa de Berlín amb tres llebres, però des del quilòmetre 26 va córrer sol. “Va ser dur quedar-me sol, però estava preparat per a això. Vaig fer la meva pròpia cursa, com ho havia preparat amb els meus entrenadors”, va confessar.

El d’ahir era el quart intent de rècord de Kipchoge a Berlín. Fa tres anys la plantilla de la sabatilla se li va sortir mentre corria i va dificultar la seva cursa. L’any passat la pluja i el vent van fer impossible una cursa ràpida.

Entre les dones la victòria va ser per a la keniana Gladys Cherono, que va completar un temps de 2 hores, 18 minuts i 1 segon, seguida de les etíops Ruti Aga i Tirunesh Dibaba.

Un èxit calculat al mil·límetre

Kipchoge és un atleta d’una gran disciplina. Cada matí es lleva a les 5 per sortir a córrer. Divideix el seu temps entre la seva casa a Eldoret (Kènia), on viu amb la seva dona i tres fills, i un campament d’entrenament a les muntanyes, a 2.500 metres sobre el nivell del mar, on comparteix tasques amb els seus companys.

Des que va començar a practicar esport de manera professional, Kipchoge ha registrat cada entrenament en un bloc de notes. Segons The New York Times, ja n’acumula 15. Un per any. La seva obsessió per millorar el porta a fer sempre la càrrega de treball que li marquen els especialistes. Ni s’escapoleix de les sessions de feina que té programades, ni s’hipermotiva i les allarga. El seu és un èxit calculat al mil·límetre.

El món de l’atletisme va començar a tenir notícies seves l’any 2003, quan amb només 18 anys va derrotar Kenenisa Bekele i Hicham el Guerrouj a la memorable final dels 5.000 metres del Mundial de París.

Des que es va passar a la distància de marató els seus registres són espectaculars, ja que ha guanyat deu de les onze curses de 42 quilòmetres i 195 metres que ha disputat. L’única vegada que va haver de resignar-se al segon lloc va ser justament a Berlín i davant Wilson Kipsang Kiprotich, l’any 2013. Lector habitual, Kipchoge escriu algunes frases dels llibres que li toquen la fibra. “Escriure-ho m’ajuda a recordar-ho”, diu. El seu palmarès inclou tres medalles olímpiques i dues als Mundials d’atletisme.

El repte de les dues hores

El mes de maig del 2017 Kipchoge va completar una marató en dues hores i 25 segons al circuit de Fórmula 1 de Monza (Itàlia), però l’Associació Internacional de Federacions d’Atletisme (IAFF) no va homologar el seu rècord. L’atleta, que volia baixar de les dues hores, va ser ajudat per llebres rotatòries que entraven a la cursa per torns i va rebre avituallament líquid des de dues bicicletes motoritzades que van circular al seu costat. A més, es va beneficiar del vehicle Tesla amb un marcador gegant de temps que el precedia i que li proporcionava abric i rebuf. Nike, la marca que va organitzar la cursa, va ser acusada de dopatge tecnològic per algunes veus que van considerar que la propulsió de les vambes utilitzades (Zoom Vaporfly Elite) era excessiva.

stats