Publicitat
Publicitat

POLIESPORTIU

L’esport català treu targeta vermella al govern espanyol

El Barça i l’Espanyol s’adhereixen a la campanya

El món de l’esport català es va reunir ahir al poliesportiu de l’Estació del Nord de Barcelona per aixecar la veu contra els greuges que pateix. Unes 2.000 persones van participar en un acte que va criticar unes mesures legislatives del govern espanyol que amenacen la viabilitat del sector. El Barça i l’Espanyol, que van estar representats pels seus respectius presidents, Josep Maria Bartomeu i Joan Collet, es van adherir a una campanya que alerta del risc d’unes accions que podrien provocar l’eliminació d’almenys un 50% dels 14.000 clubs catalans.

Durant l’acte, que es va organitzar sota el lema Sortim a guanyar, diferents presidents de federacions i personalitats del món de l’esport van llegir un manifest de color vermell que es va lliurar a cadascun dels assistents. Quan es va acabar la lectura tots els participants el van aixecar a la vegada, per formar un mosaic en forma d’una gran targeta vermella adreçada al govern espanyol.

“Ens hem reunit per reivindicar la importància del sector esportiu. La campanya té com a objectiu canviar les lleis que afecten l’esport català, que pateix uns greuges que avui denunciem”, va reconèixer Gerard Esteva. El president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) va alertar que el sector de l’esport català es troba en una situació d’ofegament. “Les entitats esportives complim la legalitat vigent, però demanem una simplificació de les mesures legislatives”, va recordar.

“L’esport és un dels eixos vertebradors de la nostra societat -va explicar Gerard Esteva-. L’excessiva burocratització és un problema. Cal lluitar perquè la llei ens doni suport i no ens persegueixi”. “La viabilitat dels clubs està en perill i és per això que demanem al govern central que canviï les lleis que ens ofeguen”, va dir per tancar un discurs que va rebre molts aplaudiments.

Precarització alarmant

El sector considera que l’augment de les càrregues i obligacions imposades a les entitats esportives i la retallada en recursos i suport al desenvolupament de la seva activitat farà que l’activitat esportiva del nostre país se submergeixi i es precaritzi, amb les nefastes conseqüències que això comportarà en tots els àmbits. La UFEC reclama des de fa temps la necessitat de crear un gran paraigua que doni aixopluc al sector i serveixi per aconseguir més recursos i defensar millor els seus interessos.

Els presidents Josep Maria Bartomeu (Barça), Joan Collet (Espanyol), Jordi Villacampa (Fiatc Joventut) i Beto Agustí (Reial Club de Tenis de Barcelona) no es van perdre un acte que va reunir moltes personalitats del món de la política, com el conseller Francesc Homs i el secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, i de l’esport, com Albert Costa, Isidre Esteve, Dani Ballart, Jordi Sans, Natàlia Via-Dufresne, Natalia García, Sandra Azón, Roberto Bonano o Carme Lluveras. Andreu Subies (futbol), Joan Fa (bàsquet) i Enric Bertran (natació) van encapçalar la presència de presidents de les federacions esportives catalanes. Més de 8.000 persones s’han adherit al manifest que resumeix en nou punts els greuges que pateix el sector, des de la implantació de la llicència única fins al menysteniment de la formació federativa, passant per l’enduriment de la pressió fiscal.

Recentralització perillosa

Francesc Homs, portaveu del Govern i conseller de la Presidència, té clar que els problemes del sector esportiu català tenen l’origen en les polítiques del PP. “No és un debat teòric, són mesures que afecten les realitats de cada dia. Algú n’hauria de prendre nota. El govern espanyol no pot girar-s’hi d’esquena -va dir-. El món de l’esport ha denunciat que algunes coses haurien de funcionar de manera diferent. Dels nou punts que s’han denunciat, la Generalitat de Catalunya no pot incidir en cap. El govern espanyol està duent a terme una recentralització”.

Tal com va fer dimecres durant el partit de Lliga de Campions entre el Barça i el Manchester City, la Plataforma Pro Seleccions Catalanes intentarà exhibir diumenge una pancarta amb el lema Prou atacs a l’esport català durant el clàssic del Camp Nou.

Històries de superació esportiva