02/07/2015

Ofensiva contra les estelades

2 min
Aficionats del Barça amb estelades durant la final de la Lliga de Campions de Berlín.

BarcelonaEl Govern va reaccionar ahir amb contundència contra la UEFA, que ha obert un expedient disciplinari al Barça pels crits d’independència i l’exhibició massiva d’estelades durant la final de la Lliga de Campions de Berlín, i contra el Consell Superior d’Esports (CSD), que justifica la sanció i acusa Catalunya d’utilitzar políticament l’esport.

“L’expedient és extremadament greu perquè estem parlant de la llibertat d’expressió que ha de presidir totes les manifestacions”, va assegurar la vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, en declaracions a RNE. “Els càntics a favor de la independència no són il·legals ni estan prohibits enlloc i són expressions que no tenen cap matís violent”, va afegir.

Els precandidats a la presidència del Barça es van fer ressò d’aquest expedient disciplinari. “Hem de parlar amb la UEFA per explicar la sensibilitat del Barça sobre aquest tema. Aquesta bandera no suposa cap agressió”, va dir Joan Laporta. L’expresident del club culer va considerar “desafortunat” el comentari de Miguel Cardenal, secretari general de l’Esport, que va dir que era un “toc d’atenció a Catalunya”. “L’esport és política, i el primer que utilitza la política és el secretari general de l’Esport o gent com el president del govern espanyol. Quan un equip guanya, el president és el primer que vol que els clubs vagin a veure’l”, va opinar. Jordi Majó tampoc es va mossegar la llengua. “La UEFA fa el ridícul. Aquest organisme no té cap dret moral per donar lliçons a ningú. El civisme que van mostrar en tot moment els aficionats blaugranes, reconegut per tothom, posa en evidència la lamentable actitud de l’organisme europeu”, va assegurar.

Carles Vilarrubí, exvicepresident de l’entitat blaugrana, va explicar que “l’expedient quedarà en no res”, en declaracions a RAC1: “El senyor Cardenal sembla que sigui el president del Consell Superior d’Esports (CSE), i no precisament de tots. El que està passant en aquests moments respon a una clau senzillament extraesportiva”, va dir.

Pena de presó

El cas del Barça se suma al malson que viuen uns joves seguidors del Fiatc Joventut. El fiscal demana una pena de sis mesos de presó i nou mesos de multa a raó de vuit euros al dia (2.160 euros, en total) contra tres dels cinc joves que van declarar exculpant Àlex Molina, l’aficionat del Fiatc Joventut que va ser detingut a Saragossa després d’exhibir una estelada. La sol·licitud de condemna per a Pau Martínez, Adrià Llagostera i Nil Camps és per un delicte de fals testimoni.

L’ARA ha tingut accés a la interlocutòria d’obertura de judici oral i a l’escrit d’acusació del ministeri fiscal. “Els tres acusats van manifestar a la vista oral, faltant a la veritat, que Àlex Molina no va insultar, no va donar cops de peu i no va oposar resistència als agents de l’autoritat en el partit de bàsquet celebrat el 5 d’octubre del 2014 al pavelló Príncipe Felipe de Saragossa”, diu el text.

La Subdelegació del govern espanyol a Saragossa va comunicar a Àlex Molina el mes d’abril passat que el seu cas quedava arxivat. La Comissió Antiviolència del Consell Superior d’Esports havia demanat que se li imposés una multa de 4.000 euros i un any de sanció sense poder entrar a cap recinte esportiu.

stats