BÀSQUET - COPA DEL MÓN
Misc 01/09/2019

El japonès que va aprendre anglès amb Netflix

Rui Hachimura, la nova estrella dels Wizards, causa impacte a la Xina

i
àlex Gozalbo
3 min
El japonès que va aprendre anglès amb Netflix

BarcelonaL’augment de 24 a 32 equips ha provocat que els dos primers dies de la Copa del Món de la Xina hagin estat plens de partits desigualats. Un d’ells va ser la derrota del Japó contra Turquia (86-67), on l’atenció mediàtica es va centrar en Rui Hachimura. Tot i l’ensopegada, la nova estrella dels Washington Wizards no va decebre i va acabar amb 15 punts i 7 rebots. A més, va protagonitzar una de les imatges virals del dia en completar una esmaixada per sobre d’Ersan Ilyasova.

Hachimura no és el japonès que un s’imaginaria abans de veure’l. És un mestís que, com la tenista Naomi Osaka, el jugador de beisbol Yu Darvish, el velocista Abdul Hakim Sani Brown o el llançador Koji Murofushi, ha necessitat combatre els prejudicis des de molt petit. “Soc japonès, però soc mig japonès i mig negre. M’encanta veure nens com jo seguint-me. Hi ha molts reptes per afrontar al Japó, molta discriminació”, diu el jugador, que és de mare japonesa i de pare beninès. Quan era un marrec, els seus companys de col·legi l’apartaven per ser negre. “Vaig arribar a pensar que el meu pare era l’únic negre del Japó”, reconeix en un reportatge que li va dedicar The Undefeated (ESPN). “Em miraven com si fos diferent a tots ells i m’hi vaig acabar acostumant. A mi m’encanta ser així. Estic molt orgullós de ser mig africà i mig japonès”, confessa.

Hachimura va començar a fer-se un nom a les pistes de bàsquet quan va assegurar 22,1 punts per partit durant el Mundial sub17 de Dubai 2014, on va competir contra Jayson Tatum, una de les estrelles de la selecció dels Estats Units que actualment es troba disputant la Copa del Món a la Xina. Quan es va mudar del Japó a la Universitat Gonzaga, Hachimura no ho va passar bé per adaptar-se i va tenir problemes amb l’anglès. “L’idioma, la comunicació... va ser molt dur. Els Estats Units són exactament el contrari del Japó. Vaig pensar en tornar a casa meva, però no em vaig rendir, tenia un objectiu per complir”, reconeix. Els seus companys d’equip li van donar suport i el van ajudar a perfeccionar el seu anglès amb cançons de rap, partides a la PlayStation i sessions maratonianes de Netflix. “Ara parla millor que jo”, bromeja el base Josh Perkins. Gràcies a l’ajuda dels especialistes del departament de scouting, els pares i l’àvia de Hachimura van poder veure tots els seus partits. “Tenen internet i el coordinador de vídeo els enviava el vídeo després de cada partit. M’han vist jugar a bàsquet des que vaig començar a fer-ho i estan molt contents de poder seguir fent-ho”, confessa.

Un estiu mogut

L’estiu ha sigut intens per a Hachimura, que va ser seleccionat pels Washington Wizards en la novena posició del draft de la NBA. La seva participació a la Summer League va il·lusionar els seguidors de la franquícia, que no tenien massa referències de l’aler. El jugador va aprofitar l’impacte per signar un contracte de patrocini amb Jordan Brand, que es vol obrir camí a Àsia. “És una de les millors marques del món i m’il·lusiona molt ser-ne part”, explica Hachimura, que des de fa unes setmanes intenta concentrar-se en la selecció japonesa. El combinat té un entrenador argentí, Julio Lamas, i això provoca que durant els partits se sentin fins a tres idiomes a la banqueta: el japonès, l’anglès i l’espanyol. “Teníem moltes ganes que arribés el primer partit d’aquesta Copa del Món. No només jo sinó tots els meus companys. Hem treballat molt dur durant els últims dos anys per arribar en les millors condicions possibles a aquest campionat. La nit abans del partit vaig intentar imaginar-me com seria. Hi vaig pensar molt, però de manera positiva. Vaig repassar el guió de partit i la millor manera de defensar els meus rivals”, diu Hachimura, que mai abans havia estat a la Xina.

Els EUA domestiquen la República Txeca (67-88)

Els Estats Units es van estrenar ahir a la Copa del Món de bàsquet amb una victòria contra la República Txeca (67-88). L’equip nord-americà va imposar el seu ritme contra un rival que va començar bé però que es desinflar amb el pas dels minuts. El combinat estatunidenc, que va necessitar uns minuts per agafar el fil al partit, va recuperar un desavantatge inicial de quatre punts. Gregg Popovich va apostar per un joc polivalent i versàtil en què els seus jugadors interiors van tenir poc protagonisme. Durant moltes fases de l’enfrontament, el vigent campió va jugar sense cap pivot, apostant per una defensa molt agressiva i transicions ràpides. En estàtic, la seva eficàcia va disminuir.

stats