Publicitat
Publicitat

VALLPARADÍS

Viure el bàsquet sense por a l’error

El món de l’esport tendeix a imitar les propostes guanyadores. Quan un equip té èxit, tothom intenta jugar de la mateixa manera durant un temps, oblidant que el més important acostuma a ser trobar la fórmula que s’adapti millor a cada plantilla. Els bons resultats dels predecessors donen una falsa confiança, ja que res garanteix la seva reedició en un context diferent.

El Fiatc Joventut viu el bàsquet sense por de l’error i ha trobat el camí de l’èxit amb una fórmula que combina joc ràpid i tir de tres punts. Si acaba la temporada amb èxit, el seu exemple es multiplicarà per mil i un equips d’arreu del món. La seva proposta té risc, però també en tenen altres plantejaments més conservadors. Salva Maldonado és un dels entrenadors de la Lliga Endesa que utilitza millor les estadístiques avançades. Segons els números amb els quals treballa, quan la Penya ataca en els primers 8 segons, anota 0,93 punts per possessió. Quan mou peça més tard, la xifra baixa a 0,84 punts per possessió. Jugar amb velocitat, doncs, no és qüestió de ser romàntics, sinó de ser pràctics i efectius.

Al Fiatc Joventut l’afavoreix córrer, i ho potencia amb una defensa que el predisposa a recuperar la pilota, el col·loca per optar al rebot defensiu i l’incita a treure de fons amb velocitat. La necessitat de jugar ràpid condiciona molts aspectes de l’engranatge d’un equip verd-i-negre que està eliminant del seu joc els tirs d’una distància intermèdia i aposta per omplir els seus atacs de safates i triples.

Històries de superació esportiva