Publicitat
Publicitat

VALLPARADÍS

El bàsquet com a excusa per millorar Kolda

La regió de Kolda és una de les més pobres del Senegal. Hi viuen més de mig milió de persones, el 58% de les quals són joves de menys de 20 anys. L'accés als serveis de salut és molt deficitari i es calcula que només hi ha un metge per cada 43.676 habitants i una llevadora per cada 7.558 dones en edat reproductiva. Menys d'un terç de la població té accés a l'aigua potable. Un drama.

Pel que fa a l'educació, les dades tampoc conviden a l'optimisme. El 49,8% dels nens i el 68,3% de les nenes de sis anys o més no han rebut cap mena d'escolarització. El 44% d'infants no van completar els estudis a primària i el 34% van abandonar els estudis durant la secundària. Més d'un terç dels alumnes estudien en aules temporals construïdes amb un fràgil entramat de canyes.

Els lectors de l'ARA ja saben que Sitapha Savané, un senegalès que perfecciona el seu català veient Polònia i que opina amb total naturalitat de la tercera via del procés que viu Catalunya, és un jugador de bàsquet diferent. El pivot del Fiatc Joventut no acostuma a ignorar el que passa al seu voltant i ara s'ha implicat en el projecte Un bàsquet per l'educació i la salut a Kolda , una iniciativa que avui es presenta al Palau de la Generalitat i que ja està en marxa amb la presència al Senegal de Vidal Sabater, un tècnic de la Federació Catalana (FCBQ). Taph és el reclam d'una idea ben parida que ha aconseguit mobilitzar gent d'àmbits molts diversos, però que encara necessita més ajuda.

L'objectiu és unir esforços per crear un projecte que a través de la promoció de la pràctica del bàsquet a les escoles contribueixi a millorar el rendiment dels estudiants de cinc centres de secundària de la regió del sud del Senegal i promogui l'adopció de bons hàbits de vida i la prevenció de conductes de risc. Els promotors volen introduir el bàsquet en l'assignatura d'educació física, proporcionar l'equipament necessari, millorar les infrastructures i organitzar un torneig entre els centres. De l'actuació se'n beneficiaran gairebé 4.000 estudiants.

L'Agència Catalana de Cooperació i les fundacions Ferreruela Sanfeliu i Guné també col·laboren en un engrescador projecte que amb l'excusa del bàsquet s'ha proposat solucionar els greus problemes d'una zona massa allunyada de la nostra atenció. Això, actuacions concretes, és el que fa falta per no caure en el desànim ni morir en l'intent d'ajudar a construir un món millor.

Històries de superació esportiva
PUBLICITAT
PUBLICITAT