07/07/2015

El primer debat anima la precampanya

4 min
Agustí Benedito, Joan Laporta, Toni Freixa i Marc Cornet durant el debat a la Universitat de Vic.

VicQuan Agustí Benedito va arribar al hall de la Universitat de Vic es va trobar amb Joan Laporta. “El Barto està espantat, té caloret ”, va fer broma Benedito. “No el busquis perquè no el trobaràs per aquí”, va contestar Laporta. L’absència de l’últim president del Barça va marcar el primer debat de la precampanya, un col·loqui a quatre veus en què no van faltar Toni Freixa i Marc Cornet, en representació de Seguiment FCB.

L’absència de Josep Maria Bartomeu va marcar el primer debat. Alguns dels organitzadors van intentar posar una cadira buida per accentuar la seva decisió, però la Universitat de Vic s’hi va negar. “Que falti Bartomeu em sembla lleig. Competim cinc socis per la presidència del Barça i no m’explico que el que en teoria té més opcions no hi sigui. Bartomeu deu pensar que el barcelonisme no s’ho mereix. A veure si s’anima i perd la por, i presenta les seves propostes davant de tots i deixa d’amagar-se darrere de certes línies editorials”, es va queixar Agustí Benedito.

“Per què no ha vingut? No anirà a cap debat, excepte al de TV3, que ha aconseguit que l’hi avancin dos dies”, va assegurar Agustí Benedito. “Toni Freixa és el submarí de Josep Maria Bartomeu”, va afegir Joan Laporta. “És evident que no ho sóc. Hem de superar el rosellisme-laportisme”, es va defensar Toni Freixa. “No ens agradaria que aquesta campanya fos una guerra d’egos”, va recordar Marc Cornet.

El debat va tenir una durada de dues hores, va estar moderat per Xavier Ginesta i va comptar amb la col·laboració de Nació Digital i la plataforma Manifest Blaugrana. Es va estructurar en quatre grans eixos -mesures de creixement econòmic, projectes patrimonials, concepte esportiu i dimensió social-, i es va convertir en la primera prova de foc per als precandidats a les eleccions del Barça.

Laporta presumeix de gestió

Joan Laporta va centrar la seva argumentació a recordar els èxits de la seva gestió. “Quan vaig ser president, vam tenir un creixement del 300%. Nosaltres vam deixar el millor Barça de la història, un club molt solvent econòmicament. No han gestionat bé el nostre llegat. S’ha de treballar per aconseguir més bons contractes dels que tenim i gestionar bé el club, com ja vam fer. S’ha mentit amb el contracte de Qatar i es menteix ara quan es diu que és l’única opció”, va dir.

“Nosaltres estem definint què farem i qui ho farà, amb noms i cognoms. Les persones que s’han incorporat a la nostra candidatura s’identifiquen amb el nostre projecte. El primer equip del Barça ha de defensar un model de joc que ens ha portat a l’excel·lència”, va afegir Joan Laporta, que va vincular Toni Freixa amb la gestió de Josep Maria Bartomeu, “una junta que permet l’entrada de violents i prohibeix la dels nens”, va arribar a dir.

“Catalunya és un dels nostres pilars. El Barça ha de tenir un compromís clar amb el procés que viu el país”, va afirmar.

Benedito té alternativa a Qatar

Agustí Benedito va fer una curiosa petició. “Jo intento presidir un club, no el Parlament de Catalunya. Demano a Jan Laporta que sigui el millor expresident de la història del Barça”, va deixar anar el precandidat, que va ser molt crític amb el patrocini de Qatar: “És difícil saber quina és la situació exacta del club, però notem un estancament. Hem de signar dos o tres contractes importants en la pròxima legislatura. No veig la gestió òptima enlloc, hi ha coses que no quadren. A Qatar se li ha de dir que el Barça no està en venda. Espero anunciar la pròxima setmana una alternativa potent”.

“El Camp Nou necessita una actuació molt important. La clau és la tolerància del risc. A mi em fa por. Si no es posa en risc el club, tiraré endavant l’Espai Barça, però en vull estar segur. La gent no és conscient del risc que assumeix el club. La gent no té informació. Si hi ha un problema, qui vindrà a ajudar-nos? El del turbant?”, va bromejar.

Freixa aposta per La Masia

Toni Freixa va intentar deslligar-se de les decisions més polèmiques de Josep Maria Bartomeu (“No tinc clar quant ha costat Neymar”) i va posar l’accent en el model de La Masia. “El model esportiu actual ens ha allunyat del que nosaltres hem sigut històricament. Nosaltres volem blindar el model de La Masia i tenim les persones adequades per desenvolupar-lo. Nosaltres garantim experiència i acabar amb rivalitats passades”, va explicar.

“Qatar va ser necessari i ha completat una funció, però una part de la massa social no s’hi sent còmoda. Nosaltres eliminarem Qatar. El lideratge institucional ha brillat per la seva absència”, va opinar.

“El projecte de l’Espai Barça està aprovat pels socis i té un pla de finançament. Aquest estadi ens permetrà ingressar més diners. S’ha de respectar la democràcia i no es pot faltar al respecte als socis que van aprovar el projecte. És un projecte ambiciós. No comparteixo els discursos apocalíptics, sóc optimista”, va dir.

Els dos temes de Seguiment FCB

La precandidatura que menys va parlar va ser la de Seguiment FCB, que va estar representada per Marc Cornet. El seu objectiu al debat va ser que els altres tres precandidats es possessionessin clarament sobre els dos grans eixos de la seva proposta: la Grada d’Animació i la creació d’una agència de viatges pròpia.

“És frustrant tenir com a espònsor una companyia aèria que no repercuteixi en els viatges. El Barça no és una empresa, és un club social, i això s’ha de tenir en compte”, va assegurar Marc Cornet, que en va posar com a exemple el Palau Blaugrana. “El Palau Blaugrana ha donat molts títols i és el referent d’animació. No hi pot haver un abisme entre afició i jugadors, que gairebé mai ens saluden. S’ha de fer pedagogia. El model són les seccions. Hi ha jugadors estrangers que s’hi han identificat com ningú”, va explicar.

“La nostra aventura va començar fa un mes i el que hem fet és un miracle. Alguns interventors han sigut molt durs amb nosaltres, però seguim vius... almenys fins d’aquí unes hores”, va dir Marc Cornet, que no té clar si passaran el tall.

stats