VALLPARADÍS
Misc 30/11/2014

Els entrenadors i tres escenaris per a l’optimisme

i
àlex Gozalbo
2 min

Unes 10.000 persones han signat ja contra el nou sistema que obliga els entrenadors de bàsquet a adaptar el seu itinerari formatiu. La Federació Catalana (FCBQ) estima que el cost mitjà per regularitzar els tècnics serà d’entre 650 i 950 euros. A aquesta xifra s’hi han de sumar els 60 euros de l’assessorament obligatori i els 49,5 euros de la prova d’accés. La inversió de temps, a més, és inassumible. Després que la secretaria general de l’Esport aprovés una moratòria en el règim sancionador, és el moment de buscar solucions. Hi ha tres escenaris per a l’optimisme.

1El Parlament començarà a tractar dimecres la modificació de la llei de professions de l’esport, l’origen de tot el conflicte. Una de les propostes inclou una esmena a la formació del voluntariat.

2El departament d’Educació té la possibilitat tècnica de modificar els seus criteris de reconeixement de la formació. El problema és que considera que la norma afecta massa persones, ja que uns 6.000 entrenadors s’han tret 10.800 titulacions entre els anys 2000 i 2008.

3La Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) i el Consell Superior d’Esports (CSD) porten tres anys intentant acordar una solució per homologar els títols dels entrenadors, però últimament han intensificat les reunions. Si les converses fructifiquen, el Congrés i el Senat hauran d’aprovar una llei que reguli la convalidació a tot l’Estat.

Hi ha una disposició transitòria de la llei de professions de l’esport, la cinquena, que recorda que les titulacions emeses per les federacions esportives catalanes segueixen sent vàlides, però els tècnics consideren que aquesta circumstància és nul·la, ja que està supeditada a la legalitat vigent.

El posicionament de la Federació Catalana és clar, tot i que els equilibris que qualsevol negociació necessita l’han portat a ser massa prudent públicament. Abans de convocar una assemblea extraordinària, com l’hi demanen els entrenadors, vol esgotar totes les vies possibles per solucionar el conflicte. Quan s’arribi a un punt sense sortida, haurà de gestionar el malestar del sector i liderar una resposta unitària contundent. Les fotografies amb pissarres (“Jo ja sóc entrenador”) i els hashtags (#NoPayNoCoach) han servit per unir i vertebrar un col·lectiu que ha recuperat l’autoestima, però, arribat el moment, caldran accions més potents.

stats