POLIESPORTIU
Misc 06/11/2014

El govern espanyol aplica a la caça les exempcions que demana l’esport

Les entitats esportives ho consideren una injustícia i un menyspreu

i
àlex Gozalbo
2 min

BarcelonaEl govern espanyol ha decidit aplicar a la caça les exempcions fiscals que el món de l’esport català demana per assegurar la viabilitat dels seus clubs. Les entitats esportives consideren injusta la diferent interpretació de la norma, qualifiquen la situació de menyspreu i reclamen que també s’apliqui als seus voluntaris que no arribin al salari mínim interprofessional.

El ministeri de Treball i Seguretat Social ha informat que les caceres que es realitzin com a activitat econòmica podran ser objecte d’una inspecció de treball mentre que les que es realitzen exclusivament com a activitat esportiva n’estaran exemptes. La seva catalogació es tindrà en compte analitzant els ingressos en relació a les despeses. Serà Inspecció de Treball qui tingui l’última paraula, però el departament ministerial ha publicat una guia que resumeix la nova situació. Si no existeix cap retribució econòmica o aquesta retribució és inferior al salari mínim interprofessional (753,85 euros nets mensuals), el cuidador dels gossos no necessitarà donar-se d’alta a la Seguretat Social.

El ministeri de Treball i Seguretat Social no ha creat cap normativa especial per a aquest col·lectiu sinó que, en assimilar-lo al règim especial de treballadors autònoms (RETA), les exempcions al sistema de la Seguretat Social són automàtiques en virtut del precedent de la sentència 2483/2007.

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) està estudiant la nova regulació, que és la que reclama per al món de l’esport. Segons un document intern al qual ha tingut accés l’ARA, els tècnics consideren que el cas que es planteja amb la figura del majoral de la gossada no és idèntic a la figura dels entrenadors o els monitors esportius, que estan sota el poder d’organització i direcció d’un club i concorren les notes de dependència, però el món de l’esport català considera un menyspreu l’actuació del govern espanyol.

“El govern espanyol no pot fer una interpretació àmplia per a les gossades i restrictiva per a l’esport. És injust i perjudica el teixit esportiu del país”, assegura Gerard Esteva, president de la UFEC. “Cal tenir en compte la compensació perquè els voluntaris esportius no hagin de tributar a la Seguretat Social quan les compensacions econòmiques no arribin al salari mínim interprofessional”, afegeix.

Ivan Tibau, secretari general de l’Esport, es va posar en contacte al mes de setembre amb els clubs catalans a través d’una carta per informar-los del resultat de l’estudi elaborat pel govern espanyol en relació a l’aplicació de la Seguretat Social a l’activitat desenvolupada per clubs i entitats sense ànim de lucre. “L’estudi del govern central no recull els plantejaments que des del govern de Catalunya hem defensat reiteradament demanant un tracte diferencial per al nostre sistema esportiu”, diu Ivan Tibau. El treball proposa regularitzar la relació entre les parts mitjançant un contracte a temps parcial. La secretaria general de l’Esport ha posat en marxa un sistema per assessorar els clubs i les entitats esportives. “L’objectiu és facilitar els efectes que es deriven d’aquest estudi”, recorda Tibau.

El teixit esportiu català creu que s’està posant en perill la seva viabilitat i fa temps que s’ha organitzat per frenar unes mesures que els obligaran a augmentar en almenys un 40% la seva despesa.

stats