07/12/2014

Les grans plagues que amenacen l’esport català

2 min

El CB Sant Narcís de Girona té deu entrenadors. Cada tècnic té un contracte de sis hores setmanals, està donat d’alta i cotitza a la Seguretat Social pels 80 euros mensuals que rep. Misèria. Per poder complir la legalitat vigent, el club s’ha vist obligat a augmentar les quotes que paguen els seus jugadors, i que des de fa anys s’han convertit en una de les poques vies de finançament de l’entitat, que té pèrdues cada any. La situació els ha empès a deixar de fer la tasca social de pagar les mensualitats d’alguns joves que no tenien recursos econòmics però que volien practicar un esport. L’increment de les despeses ho fa impossible.

Aquesta és la realitat que viuen la majoria dels clubs de Catalunya, que obren els diaris amb por de trobar-se una nova notícia que els ofegui d’una nova manera. Cada mesura els complica una mica més la viabilitat i, abans de plegar, han decidit aixecar la veu. Les seves raons van arribar dimecres al Parlament, que es va comprometre a repensar la llei de l’exercici de les professions de l’esport, l’últim dels seus maldecaps. L’esperit de la norma és idíl·lic, però la seva aplicació genera obstacles insalvables. A més, amenaça de col·lapsar un sector que necessita més ajudes i menys atacs. L’esport català d’elit és una referència mundial, però l’amateur no guanya per a disgustos. Aquest últim sotrac és important, però els clubs han aconseguit dos anys de treva. La moratòria ha de servir per redibuixar la llei i adequar-la a la realitat.

Hi ha més amenaces. El 28 de novembre es va publicar al BOE la nova llei de l’impost de societats, l’aplicació de la qual suposa una agressió per a la majoria dels clubs catalans. D’acord amb la normativa anterior, el 95% de les entitats no estaven obligades a presentar l’impost perquè el seu pressupost no arribava als 100.000 euros, però la situació es modifica. Les sancions comencen en 200 euros i van augmentant.

Aquest problema se suma a les inspeccions fiscals que els clubs catalans van començar a patir l’any passat i a la llicència esportiva única, dos maldecaps que generen rebuig i intranquil·litat en el sector esportiu català. Un dictamen emès dimarts per un consell consultiu dóna la raó al Govern i assegura que l’Estat ha envaït competències en matèria d’esports. El següent pas serà presentar un recurs d’inconstitucionalitat, però convindria que entre tots comencessin a posar-hi seny. O a escriure l’epitafi.

stats