03/06/2018

Els herois invisibles

2 min
Òscar Perea, José Antonio Martín Bertran i Jordi Aliaga

Xavi Gotsens porta 24 anys com a àrbitre en actiu, una activitat que la seva filla també exerceix des de fa tres anys. El seu és un dels casos que s’utilitzarà a la Diada de l’Àrbitre i l’Auxiliar de Taula per debatre sobre com conviuen les famílies i els seus entorns amb una professió farcida de situacions d’estrès. Aquestes persones són les grans oblidades del món de l’esport, una mena d’herois tan imprescindibles com invisibles.

“Tinc la sort que a la meva dona el bàsquet li agrada i és el nostre gran puntal. Per partida doble”, confessa Gotsens. Un altre dels casos analitzats serà el de José Antonio Martín Bertrán. Quan va arribar als 1.000 partits ACB, la Lliga Endesa li va preparar un reportatge audiovisual en què va participar el seu entorn més pròxim. “Aquesta feina implica un sacrifici de vida familiar i social, així com d’un temps que els altres dediquen a l’oci”, explica Sandra Vaello, la seva dona. “Darrere d’un àrbitre sempre hi ha unes persones molt importants que es converteixen en el seu pal de paller. De tant en tant s’ha de fer un homenatge a aquestes persones. La taula rodona serà una manera de visibilitzar la importància que tenen. Les persones que arbitrem tenim una vida normal i tenim al costat persones que estimem”, recorda Martín Bertrán, que aposta per potenciar les interaccions amb els altres actors del món del bàsquet, des de jugadors fins a entrenadors. “Conviure amb ells et recorda que tots som al mateix vaixell”, diu.

Un altre dels aspectes que s’analitzaran en aquesta iniciativa del Comitè d’Àrbitres és la utilització de les xarxes socials. “És un tema delicat, ja que la nostra vida està molt exposada i hem tingut alguna experiència negativa en el gremi. S’hauria de diferenciar la nostra vida privada de la pública”, opina, amb bon criteri, Martín Bertrán.

stats