26/01/2015

La invisible importància del director esportiu

2 min

De la mateixa manera que la gent acostuma a confondre la feina de l’entrenador amb la de fer les alineacions i els canvis -oblidant la resta de tasques del tècnic-, és habitual que es pensi que un director esportiu tan sols es limita a fitxar. És per això que últimament ha corregut la brama que el substitut d’Andoni Zubizarreta al Barça fins al 2016 només haurà de dedicar-se a fer les entrevistes postpartit a Canal+.

La sinècdoque és divertida, però no és certa. Qualsevol que conegui com funciona un club professional sap que les responsabilitats d’un director esportiu són més grans i que la seva intervenció en el dia a dia és necessària. Luis Enrique ho sap, i per això no té por de reconèixer que la destitució del basc el debilita. Mentre s’allargui aquest buit de poder, el Barça deixarà de realitzar algunes tasques que afecten de manera directa el primer equip. Alguns treballs són estratègics, i d’altres, pràctics, però tots són tan invisibles com necessaris. La gestió de molts temes no pot esperar i necessita decisions a curt termini. Josep Maria Bartomeu estudia tornar al model anterior i deixar que el planter tingui la seva autonomia, però fins ara la seva coordinació també depenia del director de futbol del club.

Fa anys que els equips de bàsquet defineixen les tasques dels seus professionals, i han arribat a la conclusió que fins i tot els millors entrenadors necessiten la figura d’un superior que supervisi, coordini i reforci la seva feina. Cada club els bateja i els paga d’una manera, però la seva tasca és imprescindible per treballar amb continuïtat, apostar per una filosofia concreta i assegurar la perseverança dels interessos del club. Xavi Pascual no s’entén sense Joan Creus i l’èxit de Salva Maldonado tampoc s’explica sense Jordi Martí, una persona que entén l’ADN especial de la Penya i el fa viable amb una construcció d’equip molt determinada que permet que l’entrenador aposti per la gent del planter i per l’estil de joc ràpid que tant agrada a Badalona.

Res no és casual en l’esport d’elit, en què els professionals dediquen més temps a pensar les seves decisions que els aficionats a criticar-les. A vegades l’encerten, i d’altres, no, però lligar la valoració de la seva feina als resultats és una simplificació massa perillosa. Tenir èxit depèn de moltes coses, però necessita una bona planificació per construir la plantilla, una feina rigorosa per entrenar-la i un lideratge efectiu per gestionar-la. Els tres aspectes exigeixen tenir clar quin rumb seguir abans de posar la pilota en joc.

stats