Misc 03/06/2019

Activistes i Generalitat exploren una legislació catalana contra les manipulacions informatives

La plataforma Xnet reclama identificar l’origen corporatiu i polític de les ‘fake news’

i
àlex Gutiérrez
1 min

Barcelona¿Pot dotar-se Catalunya d’uns protocols que permetin lluitar contra les cada cop més freqüents manipulacions informatives? Aquesta va ser la idea central que planava sobre la presentació de l’estudi #FakeYou, elaborat per la plataforma de defensa dels drets digitals Xnet. L’acte, celebrat a la Universitat Pompeu Fabra, va comptar amb la participació d’Adam Majó, director de l’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat de Catalunya, i Simona Levi, coordinadora de Xnet, entre altres personalitats.

Aquesta col·laboració entre activistes i Govern s’hauria de traduir en una proposta legislativa, assumida pel Govern i traslladada al Parlament. Majó va admetre que encara s’estava en una fase molt primerenca, però que calia interpretar el suport (no econòmic) de la seva oficina al projecte com una demostració de l’interès de l’executiu català per fer un seguiment d’aquests treballs.

L’informe parteix de la base que tot el debat sobre la desinformació està viciat perquè els grups de pressió dirigeixen la seva pressió contra la llibertat d’expressió a les xarxes com a maniobra de distracció. A partir d’aquí, identifica quins són els grans productors de fake news i determina que la viralització d’informació tòxica només té lloc si al darrere hi ha capacitat inversora.

És per això que una de les mesures que es proposen és que sigui obligatori per als partits polítics desvelar les seves inversions en polítiques de comunicació opaques, com ara la creació de perfils falsos a la xarxa per contaminar el debat. Per a Levi, com que aquesta despesa es fa a partir d’aportacions públiques cal fer-la transparent.

stats