Publicitat
Publicitat

PRIVACITAT A LA XARXA

Anonymous torna a acusar el Cesicat de monitoritzar periodistes

Una segona filtració de documents d'Anonymous torna a qüestionar el Cesicat (Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya). Els hacktivistes van fer públics ahir uns documents, que atribueixen a aquest organisme -que depèn del departament d'Empresa i Ocupació-, entre els quals hi ha un informe en què es monitoritza l'activitat a la xarxa del fotògraf Jordi Borràs. Les set pàgines de l'informe inclouen, a més, les seves dades personals (adreça, mòbil), el currículum i una llista de clients en què es destaquen amb negreta els que són mitjans alternatius.

A l'encapçalament de l'informe es llegeix "CME OP1215M", la qual cosa suggereix que el destinatari és l'operatiu del 15-M del cos de Mossos d'Esquadra. Hi ha també la següent frase: "Considerant la publicació habitual de fotografies d'aquest individu, resulta d'interès saber si encara trobem publicades fotografies de mossos i, si n'hi ha de noves, saber on estan ubicades".Un portaveu d'Empresa va explicar ahir a l'ARA: "No sabem d'on provenen aquests documents perquè no ens consta cap intrusió en la xarxa de la Generalitat, així que no els podem reconèixer com a nostres".

Els documents d'aquesta segona tongada se sumen als que ja va filtrar Anonymous fa dues setmanes, dels quals el departament també ha negat l'autoria. En aquella ocasió, es monitoritzava l'activitat a les xarxes socials de diversos activistes, entre els quals hi havia periodistes. En alguns dels informes, semàfors tricolors avaluen el grau de risc de periodistes i mitjans, tot i que no es detalla quin tipus de risc es mesura exactament.

Jordi Borràs ha cursat una denúncia a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades. "Vaig trucar al Cesicat i ningú em va voler atendre", explica a l'ARA. "És molt fort, perquè l'informe era a l'ordinador personal d'un dels treballadors. L'acrònim de Cesicat correspon a Centre de Seguretat de la Informació. No sembla que l'hagin controlat gaire bé, doncs".