04/01/2012

Compte, compte, que el Senyor et vigila

1 min

José Antonio Marina passa revista a la cosa pecaminosa amb aquest Pequeño tratado de los grandes vicios . L'assaig està il·lustrat per un fragment de La taula dels pecats capitals , de Hieronymus Bosch (~1450-1516), conegut simplement com el Bosch. És un retaule ambiciós, amb un cercle central en què hi ha representats els set pecats capitals i quatre cercles a les cantonades amb cadascuna de les darreries de l'home (mort, judici, infern i glòria). Al centre de tot plegat, l'ull de Déu i la inscripció en llatí "Compte, compte, el Senyor et vigila".

A la portada, però, només hi veiem el fragment dedicat a la supèrbia. Una dona s'emprova un ornament i es mira, presumida, al mirall que sosté un petit diable que apareix al darrere de l'exquisit armari. Al marge de la vinyeta, el presumpte marit de la dama també s'observa en un altre petit mirall. Aquesta composició i les altres que completen el retaule tenen aquell aire delirant que tant plaïa als surrealistes de principis del XX.

I per què la supèrbia? Doncs perquè, com recorda l'autor -citant l'Eclesiastès- es tracta de l'origen de tots els altres pecats. Així que compte si voleu emprovar-vos un nou barret, que potser esteu desfermant una ira divina d'imprevisibles conseqüències.

stats