PAREU MÀQUINES

Joan Saura llegeix els titulars sobre la inseguretat a Barcelona

'La Vanguardia', únic diari que no destaca l'augment dels robatoris violents a la capital catalana

Un dels episodis més curiosos de la història recent de la premsa catalana va ser quan el diari 'Avui' va demanar la dimissió de Joan Saura perquè el partit que presidia –Iniciativa per Catalunya– havia promogut una xiulada contra la cantant israeliana Noa. La singularitat raïa en el fet que la Generalitat posseïa un 20% de les accions del rotatiu. I, esclar, no passa cada dia que un mitjà propietat –en part– de la Generalitat demani la dimissió d'un dels consellers. En realitat, el Govern tenia un ascendent molt relatiu sobre el diari, perquè aquella participació era instrumental i les decisions les prenien Planeta i el Grupo Godó, que en tenien el 40% cadascun. I, en aquells anys –que eren els de principis de dècada, però semblen molt més remots–, Joan Saura s'havia convertit en la bèstia negra dels mitjans de Godó. 'La Vanguardia' no li donava treva i hi va haver un temps en què Interior emetia desmentiments gairebé cada setmana.

Mirant les portades d'aquest divendres, pensava en quina cara deu haver fet Joan Saura si ha repassat la premsa tot esmorzant. Tres dels quatre diaris catalans obren portada amb l'augment de la delinqüència amb violència a Barcelona: "Barcelona pateix delictes cada cop més violents" (El Punt Avui); "Robatoris impunes" ('El Periódico'), i "40 robatoris amb violència al dia" (ARA). L'únic que no ho fa és 'La Vanguardia', que tot just hi dedica un mòdul prou discret. I, mentre tots els altres s'exclamen de la situació, el rotatiu de Godó ho titula en positiu: "Interior destinarà 320 nous mossos a Barcelona".

Joan Saura, amb el gest congelat, sostenint la tassa de cafè –de comerç just– amb llet encara fumejant. Joan Saura recordant el 'pressing' de 'La Vanguardia' a Colau durant els seus primers temps d'alcaldessa. Joan Saura deixant la tassa, encara mig plena a taula, i marxant atribolat.