Publicitat
Publicitat

PAREU MÀQUINES

L''Abc' donant lliçons sobre tergiversació de la història

El diari que va fer apologia de les mentides franquistes es queixa dels llibres de text catalans

Portada de l'Abc: “Inspecció exigeix poder actuar enfront de la “tergiversació” de la història”. Es refereixen a la polèmica creada – manufacturada, diria– a l'entorn dels llibres de text, on es diuen coses tan abominables com que Catalunya és una nació.

És interessant que l''Abc' elevi aquest assumpte a portada. Al cap i a la fi, parlem del diari que, quan a l'abril de 1937 avions alemanys i italians perpetraven la massacre de Gernika, escrivia que la ciutat basca havia sigut “incendiada pels rojos”. O que, l'any 1939, parlessin de "defensa activa del Reich per contenir la violència polonesa" i justifiquessin així la invasió dels nazis al seu país veí, arran de l'anomenat atac a Gleiwitz, que va marcar l'inici de la segona Guerra Mundial. Però la desclassificació de documents de la SS va demostrar que el sabotatge a les instal·lacions de ràdio alemanyes de Gleiwitz, usada com a pretext per a la invasió, va ser fet per membres de la Wehrmacht, l'exèrcit nazi, disfressats de soldats polonesos. L''Abc' –que va felicitar Hitler en portada el dia que feia 50 anys– es va prestar a amplificar aquesta mentida.

Els fets històrics són els que són. Però la història, en tant que relat, és una prerrogativa del poder, que el fixa i difon a conveniència. I això el diari ho sap de sobres, tenint en compte que durant bona part de la Guerra Civil l'edició de Madrid era republicana mentre que la de Sevilla ja havia assumit el relat franquista i deia el contrari que l'altra. Tot això va acabar a finals de març del 1939. Aleshores, el rotatiu publicava una “demanda a la serenitat que exigeix el moment”. L'endemà, però, la portada era un retrat de Franco. El missatge quedava ben clar: “Madrid torna a ser d'Espanya”. L'altre punt de vista va ser silenciat. Extirpat del relat. I no veig l''Abc' amb gaire pressa per restituir-lo.

(Una primera versió d'aquest article parlava d'una portada de l''Abc' amb el titular "Polònia ataca Alemanya) que, tot i circular per les xarxes, no apareix a l'hemeroteca del diari. Sí que hi ha aquestes referències que van en el mateix sentit).

Postveritat