Publicitat
Publicitat

PAREU MÀQUINES

L’enquesta andorrana (i un debat sobre la innocència)

Si creiem que un sondeig es pot publicar quan falten deu dies per posar les urnes, també s’hauria de poder publicar quan en falten cinc

Ja és una de les pintoresques tradicions del periodisme a Catalunya: l’enquesta electoral que publica El Periódico a la seva edició andorrana, per burlar la llei que impedeix imprimir sondejos quan falten cinc dies o menys per a la votació. El diari, un cop més, ho venia amb uns titulars a la seva edició catalana que podrien anar acompanyats de la fanfàrria de les pel·lícules d’acció: “L’enquesta desterrada de Barcelona”, “El sondeig prohibit”. I es comminava el lector a emprendre una petita gimcana: la pàgina del diari remetia a la web d’ El Periódico de Catalunya, on el lector havia de trobar “la manera d’accedir i consultar els resultats del tracking encarregat per El Periòdic d’Andorra”. Però a l’hora d’escriure això -i gastar la tecla F5- no veig l’enquesta enlloc; em dec haver perdut alguna pista pel camí. Tampoc no passa res: si d’alguna cosa ens hem empatxat aquesta campanya és de demoscòpia, així que l’interès no són les dades concretes sinó la polèmica per la prohibició i el subterfugi empescat pel diari.

I aquí és on crec que El Periódico fa una maniobra de distracció no gaire neta quan publica el següent destacat: “La llei permet fer sondejos però prohibeix publicar-los, la qual cosa privilegia les elits i discrimina la ciutadania”. En realitat, el que la llei busca és protegir la ciutadania -no pas discriminar-la- impedint que es publiquin enquestes sobrecuinades amb l’ànim d’influir en el vot. Jo trobo la prohibició absurda i paternalista: si creiem que un sondeig es pot publicar quan falten deu dies per posar les urnes, també s’hauria de poder publicar quan en falten cinc. El lector madur sabrà garbellar. Només critico que es presenti les enquestes sota una aura d’innocència que, en massa ocasions, han demostrat no tenir.

[Actualitzo: tard, però l'enquesta ha aparegut. I consigno que, tot i que 'El Periòdic d'Andorra' s'escriu en català, obren amb la versió en castellà de l'enquesta, pensant en el seu lector al Principat].