05/06/2015

L’oferta ‘low cost’ de Netflix desembarcarà a Espanya a l’octubre

3 min
La sèrie explora vuit cultures diferents.

BarcelonaAquest any sí. Després d’especulacions que es remunten al 2011, el servei de vídeo a la carta Netflix arribarà a Espanya al mes d’octubre, segons ha confirmat Reed Hastings, creador i president de l’empresa, en una entrevista a El Mundo. El directiu no precisa quant costarà el servei, però sí que diu que estarà en línia amb el preu que costa als països europeus on ja s’ha instaurat, és a dir, uns vuit euros mensuals. Les pel·lícules i sèries es podran veure en versió doblada o original amb subtítols. Hastings no ha especificat si té en compte que hi hagi pista d’àudio o de subtítols en català (Canal+ ho fa, però a partir d’un conveni amb la Generalitat).

Tot i que Netflix ha capgirat les normes de joc als Estats Units, no s’espera que ho faci -o no immediatament en tot cas- a Espanya. Per començar, el catàleg amb el qual arribarà serà molt més reduït que el dels EUA, on té 40 milions de subscriptors, tal com reconeixia el seu impulsor. A més, l’exclusiva de les sèries estrella -incloent-hi les que produeix directament Netflix, com House of cards i Orange is the new black - la tenen Canal+ i Movistar TV. De moment, la gran aposta del servei serà el low cost. Per fer-hi front, els gegants de la televisió de pagament ja han posat en marxa serveis reduïts també a preus competitius. I plataformes independents com Wuaki.tv saludaven ahir l’arribada de Netflix: “La competència és sana per millorar i, a més, ajudarà molta gent a descobrir una nova manera de consumir contingut de pagament a internet”.

Els retards en el desembarcament de Netflix tenen diverses explicacions. La primera marxa enrere es va fer arran d’una pujada de tarifes als Estats Units que va provocar una caiguda d’usuaris i la frenada de la companyia en la seva expansió internacional. També havia transcendit que la companyia trobava cars els drets d’emissió a Espanya i es rumorejava que l’alta pirateria podia ser un factor. Hastings, però, considera que la pirateria ha tingut també un impacte positiu: “Ha creat un públic acostumat a veure contingut a internet”.

Avui s’estrena ‘Sense8’, la primera sèrie dels germans Wachowski

Vuit persones que no es coneixen de diferents parts del món pateixen una mort tràgica, però ressusciten connectats entre ells mentalment i emocional. Mentre intenten esbrinar l’origen aparentment tecnològic d’aquest salt evolutiu, un home misteriós prova d’agrupar-los. En paral·lel, una organització els persegueix per capturar-los o assassinar-los. Aquesta és la premissa argumental de Sense8, la nova sèrie produïda per Netflix que s’estrena avui. Són 12 episodis -que, com és habitual amb aquest servei, ja estan tots disponibles des del primer dia- i que s’han rodat amb tecnologia d’ultra alta resolució 4K.

La sèrie és un projecte dels gernans Wachowski, responsables de la saga de pel·lícules Matrix. L’origen de la sèrie es remunta a una conversa de matinada sobre com la tecnologia té el poder, alhora, d’ajuntar i separar els humans. Els germans van demanar a J. Michael Straczynski (creador de Babylon 5 i guionista de Spiderman per a la Marvel) que els ajudés a tirar endavant la sèrie. Tots tres van decidir que la sèrie se centraria en la relació entre l’empatia i l’evolució de l’espècie humana.

Entre els actors principals hi ha el valencià Miguel Ángel Silvestre, conegut pels seus papers televisius a Velvet i Sin tetas no hay paraíso. La resta d’escollits, tots entre els 20 i els 30 anys, estan interpretats per Brian J. Smith, Tuppence Middleton, Aml Ameen, Bae Doona, Tina Desai, Max Riemelt i Jamie Clayton. Cada capítol se centra sobretot en un personatge, de manera que a la primera temporada no coincideixen físicament, ja que els directors volen explorar cada cultura individualment. Sí que hi ha escenes compartides, però, per obra i gràcia dels poders telepàtics. Silvestre interpreta un actor espanyol, però establert a Mèxic.

stats