Publicitat
Publicitat

Los Angeles per a seriòfils viatgers

La ciutat ha desplaçat Nova York com a escenari audiovisual per excel·lència i en els darrers anys ha protagonitzat moltes sèries de diversos gèneres

En els últims anys, les sèries han anat a buscar el sol. Si als anys 90 Seinfeld i Friends tenien per escenari -i personatge- la ciutat de Nova York, ara és Los Angeles qui ha agafat el relleu, amb ficcions com Modern family, New girl, Ray Donovan i Transparent com a cèlebres exemples d’aquest canvi de ceptre.

NO UN HOTEL: L’HOTEL

El cèntric Millennium Biltmore Hotel és una visita obligada. Algunes de les sèries que hi han filmat escenes són: Los ángeles de Charlie, Sensación de vivir, Entourage, The West Wing, Ally McBeal, 24, House i Glee. A Mad men, per exemple, hi ha sortit dos cops. A la temporada 5, una fetillera llegeix les fulles d’un te que la primera dona de Don Draper, la Betty, s’acaba de prendre. La bruixa amable li diu: “Tens bona ànima”. I això commou el gèlid personatge. També sortia a la segona temporada, però fent veure que era un hotel de Nova York: és l’escena en què el Don i la Betty comparteixen una copa, per Sant Valentí. No costa gaire d’imaginar per què el Millenium Biltmore és un recurs clàssic dels cercadors de localitzacions. El seu estil art déco, elegant i alhora sumptuós, transporta automàticament a una altra època. Quan es va erigir, l’any 1923, tenia 1.500 habitacions que, amb els anys, han quedat reduïdes a només 683. Té un aire europeu perquè els arquitectes -l’estudi Schultze&Weaver- es van inspirar també en el revival renaixentista mediterrani de l’època. Els murals principals són de Giovanni Smeraldi, conegut per les seves obres en dos centres de poder notable: la Casa Blanca i el Vaticà. I si a més de seriòfil el visitant és cinèfil, es pot imbuir de l’esperit dels Oscar perquè fins a vuit de les primeres cerimònies es van dur a terme als seus portentosos salons, entre els quals en destaca un de dauradíssim, amb un fals sostre on els fotògrafs podien disparar les càmeres des de dalt, a través d’unes petites obertures, per retratar la vida social de l’època. O per captar com les estrelles del moment sabien trobar la manera d’obrir els compartiments secrets que, en l’era de la Prohibició, atresoraven el licor clandestí.

L’HORA DE L’HAMBURGUESA

Els seriòfils que als anys 90 es van enganxar a Sensación de vivir poden reviure la sèrie si visiten The Apple Pan, un diner clàssic de només 26 tamborets que va servir d’inspiració per al Peach Pit, el bar que servia de lloc de trobada als protagonistes de la sèrie. Els productors, de fet, no van estalviar esforços per reproduir amb tot luxe de detalls el local, començant per la barra en forma de lletra U. Les seves especialitats: les hamburgueses nutrícies -segons la cantant Tori Amos, les millors de la ciutat- i els pastissos de poma o de nous de pacaner, acompanyats de gelat de vainilla. De tant en tant s’hi deixa veure alguna celebrity perquè és a prop -tal com s’entén a l’extensa Los Angeles el concepte a prop - dels estudis de la Fox.

ASSAIG DE BODA

Jim Halper (John Krasinski) i Pam Beesly (Jenna Fischer) van protagonitzar un dels casaments més sonats de la televisió, a la versió nord-americana de la sèrie The office. La boda tenia lloc a les cascades del Niàgara, però el sopar d’assaig es va rodar a The SmokeHouse, un singular restaurant fundat al 1946 i que, gràcies a la seva proximitat als estudis de Warner Bros, ha vist com Kevin Costner, Jennifer Aniston, Robert Redford i Andy Garcia es convertien en clients habituals seus. I George Clooney: si la seva productora es diu Smoke House Pictures és en honor d’aquest restaurant.

PER ALS AMANTS DEL KITSCH

I si el seriòfil s’ha atipat d’asfalt i de contaminació, pot optar per posar-se el banyador -preferentment vermell- i anar fins a les platges de Venice per rememorar aquell pastitx anomenat Los vigilantes de la playa. La casa de Mitch Buchannon (o sigui, de David Hasselhoff) encara està dreta a la platja Will Rogers. Té tres habitacions, tres banys, 155 metres quadrats i un moll privat. No es pot visitar, però si algú té el caprici i la butxaca grossa pot començar a estalviar: l’últim cop que va sortir a la venda va ser l’any 2001, per un preu de 900.000 dòlars.

ELS BARRIS BENESTANTS

Seguint amb les cases reconeixibles, els barris acomodats de l’oest de Los Angeles acullen les tres cases reals que serveixen per rodar els exteriors de  Modern family (els interiors repliquen aquestes cases, però en l’entorn controlat dels estudis de la Fox). La més espectacular és la torre del Jay i la Gloria, que es troba a l’avinguda Cliffwood, al barri de Brentwood, cèlebre entre altres coses per haver sigut l’escenari on es van produir els assassinats del cas O.J. Simpson. Entre els residents cèlebres del barri hi ha (o hi havia) Marilyn Monroe, Ronald Reagan, Arnold Schwarzenegger, Joan Crawford i Monica Lewinsky.

Imprescindibles

1. MILLENNIUM BILTMORE

Un hotel de gran luxe al downtown de la ciutat.

2. THE APPLE PAN

Hamburgueses d’escàndol a Pico Boulevard.

3. BRENTWOOD

Barri de famosos i casa de Sofía Vergara a Modern family.