Misc 11/05/2015

Mediaset, gran beneficiada per l’apagada de la TDT

Les cadenes en català no pesquen audiència de la reordenació del dial

i
àlex Gutiérrez
2 min
TDT

BarcelonaLa setmana passada va fer un any que es va consumar l’apagada de la TDT, és a dir, la desaparició de nou canals en obert en virtut d’una decisió del Tribunal Suprem. Dotze mesos després, ja s’aprecien els efectes d’aquesta sentència, que suposen un reforçament de Mediaset, que, tot i que va perdre dos canals, ha millorat la seva quota. Si l’any anterior a l’apagada Mediaset va sumar un 29,3% de l’audiència, en l’any que ha passat des d’aleshores ha aconseguit elevar el seu share fins al 31,4% (amb el benefici afegit d’haver de suportar uns costos de producció i de transport del senyal més baixos).

Atresmedia, en canvi, ha patit més. A diferència de Mediaset, que va tancar dues cadenes d’audiència residual com La 7 i La 9 -cap superava l’1% de quota-, la televisió del Grupo Planeta va haver de renunciar a tres canals, un més que el seu rival. I es tractava de canals més consolidats: Nitro (1,7%), La Sexta 3 (1,6%) i Xplora (1,7%). El resultat, un any després, és que el grup ha passat del 29,3% al 26,5%. El saldo és, però, només una mica negatiu per al duopoli, ja que del 58,6% de quota conjunta s’ha passat al 57,9%. La caiguda, per tant, és de només set dècimes, mentre que els cinc canals que es van haver de clausurar sumaven un 6,7% d’audiència.

Tot i aquestes xifres, els dos grans grups defensen que són els principals afectats pel tancament -al capdavall, van renunciar a cinc canals- i reclamen que el govern tingui present aquesta circumstància de cara a l’atorgament dels sis nous canals de TDT que hi ha plantejat. Tant Atresmedia com Mediaset opten als dos canals que permet el plec de clàusules.

Amb tot, sobre el duopoli pesa una altra amenaça, en forma de nova sentència del Suprem, que, segons fonts del sector, podria arribar aquesta setmana. Si arriba, hi ha vuit canals addicionals en joc. Si el tribunal segueix la mateixa lògica jurídica, els hauria d’anul·lar. En aquest cas, Mediaset seria la principal perjudicada, amb tres canals.

Pel que fa als primers canals, Telecinco ha pogut reforçar-se i passa del 13,7% al 14,8% en un any. En canvi, Antena 3 està estancada en el 13,5% que tenia fa un any. La 1, mentrestant, tampoc recull cap rèdit: cau del 10,1% de fa un any al 9,9% obtingut durant aquests dotze mesos.

El Suprem va anul·lar quatre llicències més, però en aquest cas les televisions van tancar abans o es van mudar al pagament. Cadenes com MTV i Intereconomía van ser algunes de les afectades.

En tot cas, malgrat que la desaparició dels canals esmentats alliberava uns set punts de share, l’audiència es va tornar a repartir només entre els canals de llengua espanyola. En l’any anterior a l’execució de la sentència del Suprem, els canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i 8TV tenien una quota conjunta del 20,5%. Un any més tard, tot i la desaparició d’oferta, no tan sols no han aconseguit sumar, sinó que perden una dècima. Així, la quota del català (sense comptar l’aportació residual de les televisions locals) ha sigut l’últim any del 20,4%.

stats