05/08/2020

Placatge mediàtic al tímid republicanisme espanyol

2 min
La portada de l''Abc' del 5 d'agost de 2020

BarcelonaNo ha fugit, però mentre escric això ningú sap dir on para. I la premsa espanyola segueix muntant la bastida per assegurar l'edifici monàrquic: que si són qüestions personals, que si el fill no ho sabia, que si eren altres temps... "Amb el rei", titula solemne l'Abc, amb una foto en primer pla de Felip VI. És la versió mediàtica del crit "El rei ha mort, visca el rei", només que Joan Carles segueix en principi en el món dels vius. Dels molt vius, concretament. El País publica la peça "Últimes hores a Espanya: sopa amb els seus amics regatistes a Sanxenxo". És un article que encara poua en el clixé del rei campechano, fent el got amb els seus amics, menjant pop i aquestes coses. "Es va mostrar fins i tot més animat que els seus amfitrions, van assenyalar fonts coneixedores de la trobada", diu el text. (Pista: mireu els extractes dels comptes corrents dels comensals.)

Però el meu titular preferit del dia és aquest d'El Mundo: "Sánchez defensa Felip VI, però consent que l'ataqui Iglesias". No poden dir res del president espanyol teòricament positiu sense afegir-hi un però. ¿Què se suposa que hauria hagut de fer Sánchez? ¿Arrencar-li un tros d'orella a la Tyson al seu vicepresident? El govern de les esquerres és com un talk show de televisió generalista: hi ha el col·laborador gamberro –però inofensiu, al capdavall– i el presentador que va moderant-lo, fent veure que tem pel programa amb les sortides del díscol. I així es van renovant temporades, o governs. Que El Mundo col·loqui com a gran tema de portada el que, des dels temps de Guerra i Felipe, s'està practicant amb gran èxit a Espanya, no deixa de ser una mica naïf.

I, en tot cas, ¿la crítica era a Felip VI o a la Corona? Si l'establishment mediàtic no té cap embut a separar persona i institució, ¿per què no ho podria fer el (tímid, fred, dòcil) republicanisme polític espanyol?

stats