16/07/2016

Poc rigor a l'hora de penjar l'etiqueta 'atemptat jihadista'

2 min
abc0

BarcelonaPotser hauríem de posar-nos d'acord –la premsa, dic– sobre què és un atemptat jihadista i què no ho és. En el cas de la matança de Niça, hi ha elements que fan dubtar sobre si l'etiqueta és adequada. Com més comprenem el fenomen de Daeix, més veiem que no hi ha només una radicalització de l'islam (d'algun islam, esclar) sinó que hi conflueix el que es podria definir com una islamització dels radicals (és a dir, dels assassins de masses de sempre, que ara hi troben una mena de cobertura moral, un relat, un sentit). Que es posi tot sota la mateixa etiqueta afavoreix els interessos de l'Estat Islàmic i de grups similars, que veuen com es poden apuntar de franc una osca de terror més en el seu sinistre recompte. I és per evitar efectes com aquest que convé afinar el criteri.

L'atemptat de Niça va passar quan la majoria de diaris estaven preparant-se per anar a impremta: la capacitat de reacció va ser mínima. I la informació disponible, escassa i confusa. Però això no va aturar, per exemple, l''Abc' per incloure aquest subtítol en portada: "El govern considera un atemptat de Daeix com a principal hipòtesi". Però a l'interior del diari no apareixia aquesta informació. Qui del govern l'ha dit? Quina ha estat la frase exacta? Res, zero. A les pàgines interiors hi havia aquesta altra frase: "Daeix s'afanyava ahir a reivindicar l'atemptat". No és veritat. Alguns perfils a les xarxes propers a l'islamisme radical celebraven l'acció aquella nit, però la reivindicació de l'atemptat no ha arribat fins aquest dissabte al migdia.

Sense minimitzar ni un bri l'amenaça del jihadisme, llanço una pregunta retòrica: per què deu ser que els diaris més de dretes –els que més fan la gara-gara al ministre de l'Interior espanyol– són justament els que més es presten a sobredimensionar l'abast de l'Estat Islàmic?

stats