Publicitat
Publicitat

Ramon Colom: "La misèria amb què es mou TV3 fa que al 33 no hi hagi ni un duro per fer res"

Periodista, productor, professor... i, des del 12 de desembre, president de FAPAE, la federació de productors espanyols, un càrrec que suma al de també president de PROA, la patronal del ram catalana.

Què demana a l'administració com a president dels productors?

Poder treballar. Que sigui una finestreta, però que no em digui quines pel·lícules he de fer, cosa que no vol dir que no hagin de vetllar per una política cultural determinada. De totes maneres, qui dictamina quin cinema es fa són les cadenes de televisió, però ni ells mateixos ho reconeixen. I les associacions hem de fer la interlocució amb les cadenes, però atenent els creatius. Perquè la nostra és una indústria creativa: qui cregui que els productors només fan peles i mouen diners amunt i avall s'equivoca. Si no t'identifiques amb un projecte, no el fas. També em preocupen els joves. Hauríem de fer menys cinema i més TV movies, i que el gruix de telefilms fossin primeres o segones obres d'un autor.

Va dirigir TVE durant 6 anys. Veure la situació actual deu ser dur.

A mi la gestió actual de TVE em sembla molt millor de la que es podia esperar, després de les decisions dels anteriors directors.

Posi-hi noms.

Parlo de l'època de Carmen Caffarel. No la culpo només a ella, tot i que era la directora general. La reforma que es va fer va ser brutal. Hi va haver una part bona: es va despolititzar la televisió. Però una de molt dolenta: la prejubilació de tots els que feien 50 anys. Va ser un pla concebut per deixar TVE fora de joc. Jo tinc les meves sospites, que les hauríem de buscar per aquí a la vora [senyala cap enfora de la cafeteria; som a la Sagrera]. Han hagut de contractar directius de fora, el cos de la casa és inexperimentat... i es nota.

Em sobta que disculpi l'actual gestió, tenint en compte que té les audiències sota mínims, un desprestigi galopant i un model de finançament abocat al desastre.

És que la pregunta hauria de ser: "Quin és el model?" Passa el mateix amb TV3. Cada cop que ho dic, em volen matar. Entenc perfectament que l'Estat i la Generalitat vulguin tenir una televisió pública. Ara bé: ¿es pot fer el mateix amb una tercera part del pressupost? Aquesta és la pregunta. ¿És pública perquè té 2.000 empleats en plantilla? ¿No podria fer-ho amb 600? TVE té prou pressupost per fer una televisió pública. Ara, si se te'n va el 70% del pressupost en nòmines...

I què ha de fer TV3?

No hi ha cap crítica a fer-li des del tema de la llengua, però sí en tipologia de programes. És un tema relliscós. Per exemple, la misèria amb què es mou TV3 fa que al 33 no hi hagi ni un duro per fer res. És a dir, només es produeix l'entreteniment de TV3. I ha de ser entreteniment perquè té vocació de lideratge, i ja ha de ser així. Sí que es fan documentals, i és digne d'elogi. Però ¿hem de tenir magazins des de les set del matí fins a les vuit vespre? O, per exemple, tenim un canal d'esports perquè hi ha molta gent d'esports i molts drets esportius comprats. I, en canvi, no tenim un canal cultural.

Bé, n'hi ha mig.

Perdoni: ni mig! N'hi ha mig quant a hores d'emissió, però si no hi ha inversió... Aquesta és la crítica que li faig a TV3. Ara ja és un mantra: sí que és modèlica, en algunes coses, però en altres coses és més que discutible.

Parla de la pluralitat?

En el tema de la independència, que és relliscosíssim, algunes vegades sí que ho ha estat i en d'altres no. Un diari es pot alinear en una posició dins del sobiranisme, perquè és privat i pots comprar una altra capçalera. Fan molt seguidisme, però no de la gent, sinó dels polítics. Hi ha poca finesa.

Tenint una cama a Barcelona i l'altra a Madrid, quina és la seva posició respecte a la consulta?

Sóc partidari del dret de decidir. Però per a una qüestió del segle XX busquem una solució del XIX quan hauria de ser del XXI. Ara, si fem un referèndum i surt que sí, sóc el primer a qui em sembla perfecte. El que hem de fer és trobar un estatus en què realment puguem decidir. No tinc per què aguantar que el president del TC ens doni pel sac, no em causa respecte. Però... ¿això és la independència o hi ha altres fórmules?

M'està fent un sí-no de manual...

Ui, hi ha moltes matisacions... En tot cas: donin-me respostes d'una vegada. La televisió pública no ha de servir per reforçar, sinó per presentar, per confrontar, perquè tu arribis a la conclusió. El gran èxit de TV3 seria que s'hi sentissin a gust els unionistes i també els independentistes. I això no es produeix.

Fa poc més d'un any que li van cancel·lar Millennium : ¿enyora ser davant les càmeres?

Tinc mono de fer programa. Jo encara no sé per què va desaparèixer. Tinc alguna hipòtesi, però ningú m'ha explicat encara per què el van tancar. Em va doldre alguna cosa que em va dir el director de TV3 i que era innecessària. I ningú va fer cap gest de dir-me: "¿Vols fer una altra cosa?"

PUBLICITAT
PUBLICITAT