PAREU MÀQUINES

¿I si ‘La Razón’ entrevistés els pares dels joves d’Altsasu?

El diari ha publicat una entrevista a la mare d'un dels agents ferits a la baralla

'La Razón' obre portada amb una entrevista a Inmaculada Fuentes, mare d’un dels agents de la Guàrdia Civil ferits en la batussa ocorreguda a Altsasu. El motiu? Es compleixen 1.000 dies de l’empresonament d’uns joves, en un cas que ha despertat múltiples suspicàcies jurídiques, sobretot per l’intent de fer passar com a terrorisme el que, aparentment, va ser una baralla de bar. L’entrevista del diari de Planeta resulta qüestionable per diferents motius. Però, sobretot, perquè es fa passar per conversa amb ‘mare coratge’ el que no deixa de ser programari polític pur i dur. Que si què li sembla el pacte amb Bildu a Navarra, o bé què li diria al president Pedro Sánchez. Cap referència als empresonats, a la proporcionalitat de la pena, a la possibilitat d’un acostament entre les parts per intentar deixar aquest episodi enrere. El titular és: “Si veuen els assassins com a herois, en 20 anys seran com els d’Altsasu”. Recordem que estem parlant d’un turmell trencat. Si realment ella –mare i esposa de Guàrdia Civil– o bé el diari aspiressin a canviar les coses perquè d’aquí vint anys siguin diferents, el discurs inclouria un mínim reconeixement de l’altre. O, com a mínim, l’admissió que aberracions jurídiques com aquesta no fan res més que perpetuar el greuge polític i humà de l’Estat contra l’independentisme basc. I que, per tant, tendeixen més a perpetuar-lo.

'La Razón’ no entrevistarà mai la mare d’algun dels joves. De fet, llegeixo mitjans bascos que es refereixen pel nom a una d’elles, perquè es va presentar com a cap de llista a Navarra per Bildu, el 28-A. Però el diari, quan en parla, no la tracta pel nom. És només “la mare d’un dels agressors”. De primer de deshumanització.

Contraprogramar la trista efemèride dels 1.000 dies amb aquesta entrevista té molt de sentit polític, però difícilment és bon periodisme, que intenta comprendre tots els punts de vista de la complexitat.