09/04/2013

Thatcheriades (1): la revenja dels miners

1 min
Thatcheriades (1): la revenja dels miners

Hi ha errates que desafien la llei de probabilitats. Però els que creiem cegament en la BBC ens neguem a creure que hi hagi hagut mala fe a l'hora d'escriure -en un subtítol enviat a les versions de la web per a smartphone - que Margaret Thatcher havia mort " after a strike ", o sigui, després d'una vaga. Evidentment, el redactor devia voler escriure "after a stroke " (després d'un atac de cor). Els miners que tant s'hi van enfrontar durant els anys 80 deuen haver trobat un punt de justícia poètica en aquesta errata.

Thatcheriades (2): la 'pibe' Argentina

La història és un material altament mal·leable. Però no sé si dóna per titular un article "Margaret Thatcher, libertadora argentina", com va fer John Carlin a El País . Potser, com a reacció, el diari -que lluita per quadrar els números expandint el digital per Llatinoamèrica- publicava al cap d'uns minuts un altre article amb un títol més ajustat a la visió ortodoxa dels fets: "Margaret Thatcher, la dona que va derrotar Argentina".

Thatcheriades (3): l'obituari més explosiu

És sabut que, si ets famós i tens més de 80 anys, les neveres dels mitjans poden tenir, envasadet al buit, el teu obituari ja escrit, a punt per ser desprecintat. An Phoblacht , el diari del Sinn Féin irlandès, publicava el seu ben pocs minuts després de saber-se la notícia del decés. Què en destacava el subtítol? "Thatcher es va escapar pels pèls d'un intent d'assassinat de l'IRA en un atac bomba". No és fins més endavant que recorden que va ser una "despietada primera ministra".

stats