PAREU MÀQUINES

Tremendisme amb els jutges que no volen venir a Catalunya

'La Razón' aconsegueix fer portada d'una xifra aïllada i una font anònima

L'estiu és climatològicament insuportable a Madrid, però periodísticament s'hi viu ben fresquet: sempre hi ha algun tema guardat a la nevera, d'actualitat dubtosa, que es pot treure en portada. Per irrellevant que sigui, si parla de Catalunya, bingo. "El 61% de les places judicials desertes són a Catalunya", diu en primera pàgina 'La Razón'. És l'enèsima mostra de periodisme 'por el Procés', segons el qual pots atribuir qualsevol calamitat a la terrible pressió independentista. L'única font de tota la peça és anònima. "Font judicial", diuen. O sigui, aneu a saber. La font en qüestió descriu un panorama desolador i parla d'unes "incomoditats" que "no se suporten enlloc més d'Espanya" i que de cap manera s'han de considerar "part del sou". Ara bé, després diu que la manera de resoldre-ho seria donar un complement econòmic: visca la coherència! Deu ser la clàssica incomoditat insuportable... per menys de 200 euros al mes. L'article, per cert, diu que les places són justament a les ciutats que envolten Barcelona i al partit judicial de Tarragona, que, com tot bon almogàver sap, són precisament els bastions de l'independentisme 'kale borroka' a Catalunya.

I després hi ha l'assumpte de les xifres. El 61% de les places sona a pandèmia, però en realitat es tracta de 46 vacants. Tenint en compte que hi ha 5.637 destinacions per a jutges en total, el problema afecta el 0,8% del sistema. I ves que un factor no sigui que als jutges els fa mandra anar a un lloc on part de la població s'entesta a parlar una llengua que no entenen.

Resumint: amb una sola xifra sense contextualitzar, unes descripcions de paisatge inconcretes i una declaració d'algú de qui ni tan sols sabem el càrrec... alehop! Ja tens tema propi de portada.