20/10/2020

El 'fact-checking' de fireta de 'La Razón' amb TV3

2 min
El guionista rocker

BarcelonaEl fact-checking està de moda. "Estudies o fact-chequeges?", se sent a les discoteques (en un acudit que temo que només entenguin de la Generació Tap en amunt). S'ha convertit en una marca o, pitjor encara, en una tendència. De fet, treure pit perquè contrastes les dades –que és el pilar bàsic del periodisme– indica fins a quin punt el sistema comunicatiu està corcat pels interessos espuris i la desorientació. Diaris que manipulen sistemàticament recorren a aquest anglicisme per dotar-se d'una capa d'elegància i distinció.

El problema és que encara l'espifien més, esclar. Escriu La Razón: «El passat 12 d'octubre, amb motiu del Dia de la Hispanitat, una col·laboradora de TV3 va llançar un "puta Espanya" en antena. L'endemà, un presentador va dir que els catalans morien de covid perquè "Madrid envia tots els infectats"». I, al seu parer, això fa que sigui fals el precepte del llibre d'estil del canal, segons el qual "la funció de TV3 és difondre continguts que s'atinguin a les necessitats democràtiques".

Anem a fer el fact-check del fact-checker. La col·laboradora en qüestió, que ho és també de RAC1 i d'altres mitjans, és Pilar Carracelas. I va escriure la seva invectiva a Twitter, no la va etzibar pas en antena, com afirma el diari. Sobre "el presentador": es tracta de Jair Domínguez, que és un col·laborador humorístic. Amagar aquesta dada distorsiona la recepció del text: no és el mateix que ho digui Carles Francino que Bigote Arrocet. A més, no s'indica on va expressar aquest pensament. I com que a la frase anterior s'havia dit que el "puta Espanya" havia sigut "en antena", en no especificar un lloc nou el lector tendirà a pensar que també ha sigut en un programa de TV3. Però no és el cas: de nou va ser al seu perfil privat de Twitter, en clau òbviament irònica. Fact-check? Fact catacrec, més aviat.

stats