Publicitat
Publicitat

PAREU MÀQUINES

El federalisme asimètric dels diaris de Madrid amb la Champions

Només dos diaris d'abast estatal informaven en portada de la derrota del Madrid aquest dijous

Els somnis de la gran-final-espanyola de la premsa ídem s’han escolat pel forat de l’aigüera a ritme de tarantel·la. Però, en realitat, el que anhelaven aquests mitjans era l’onzena Champions del Madrid. Només cal veure com la classificació del Barça per a la final només va merèixer dimecres una minúscula crida de portada a dos dels quatre diaris de la Villa y Corte, i silenci a la resta. Eren els dos mateixos diaris, per cert, que aquest dijous també consignaven la derrota del Reial Madrid amb mòduls model liliput: 'El Mundo' i 'La Razón'. (En canvi, la premsa catalana, en una demostració inequívoca de generositat, n’informava en portada a totes quatre capçaleres. I ho feia en espais més generosos que qualsevol dels seus camarades madrilenys).

Quina diferència amb un any enrere, quan la victòria dels blancs contra el Bayern Munic de Pep Guardiola va fer obrir totes quatre portades de Madrid, amb fotos 'king size', on s’hi podien veure diversos jugadors –Ramos, Pepe, Bale i Cristiano Ronaldo, depenent de la capçalera– agermanats pel mateix gest amb el qual desafiaven la seva resistència maxil·lar, badant boca com carpes d’estany japonès. (Petit excurs; un extraterrestre que només s’informi pels diaris deu pensar que futbolistes i tennistes són incapaços d’ajuntar els llavis i pateixen alguna malura que els obliga a vagar pel món amb la boca al límit de la desconjuntura).

En fi, com va dir amb gran saviesa Vujadin Boskov, cap a l’any 1979, “futbol és futbol”. Però no deixa de ser indicatiu d’un cert estat de coses. Per molt que els diaris de Madrid qualifiquin el Barça d’equip espanyol per pur posicionament polític, queda clar que el seu federalisme –aquí sí, ai las– és rabiosament asimètric.