Publicitat
Publicitat

PAREU MÀQUINES

Les ganes de seguir pressionant Messi tot i la seva exculpació

Així han tractat els diaris el tema del presumpte delicte fiscal del jugador

La fiscalia ha exculpat Messi del delicte de frau fiscal pel qual va ser imputat al juny. El ministeri considera que és el seu pare, el Jorge, qui s’encarregava d’aquests afers, en els quals Leo només estampava la firma en comprensible confiança atorgada al seu progenitor. Fins i tot a la premsa madridista com l’ As (“Messi, exculpat de frau fiscal”) se centraven en la decisió de la fiscalia. Com a molt, algun diari seguia carregant contra el pare, com l’ Abc : “La fiscalia exculpa Messi però demana presó per al seu pare”.

En canvi, a El Mundo el tractament era diferent i hostil. “Messi no regateja el judici”. I el subtítol: “L’Advocacia de l’Estat podria demanar presó, encara que la fiscalia exculpa el jugador”. És a dir, hi ha una notícia objectiva —l’exculpació del fiscal— però això ho releguen a una oració subordinada del subtítol. I la peça insisteix que Messi seurà al banc d’acusats a partir d’unes inconcretes “fonts judicials” que, al text, s’expressen en condicional.

I dues codes. La primera: la portada de l’ Sport em té descol·locat. Mostra el número 10 del Barça anant a recollir, lesionat, el seu fill a escola. Per respectar la privacitat del menor (i se suposa que també la seva seguretat), la cara del nen apareix difuminada. Però la mesura no té gaire sentit... si el peu de foto de la portada anuncia a so de bombo i platerets el nom i el municipi del col·legi! I la segona: El País dedica un perfil a Abdelià Benkirane, líder del partit marroquí PJD. Es titulava “El Messi de l’islamisme moderat marroquí”. Jo entenc que cada ciutat amb mitja dotzena de canals intenti ser la Venècia del nord, d’Alemanya, de Portugal o d’Orient. Però aquí la vinculació entre el futbolista i l’islamisme sembla gratuïta (el text només consigna un vague “hi ha qui l’anomena...”) i entrada amb calçador.