Publicitat
Publicitat

PAREU MÀQUINES

Les majories no independentistes, segons 'El País'

L'enquesta del diari admet que un 20% de vots de Catalunya Sí que es Pot són independentistes

Tres objeccions a l'enquesta que publica aquest divendres 'El País' i que li serveix per titular en portada “La majoria de catalans rebutja la declaració d'independència”.

Primera. Aquesta majoria de catalans és, segons l'estudi, d'un 51%: més pelada impossible. Tenint en compte que –segons admet la fitxa tècnica– el nivell de confiança és del 95,5% (i el marge d'error mostral, de 3,3 punts),  el titular sembla massa abrandat, tenint en compte els demoscòpics peus de fang que gasta.

Segona. Una de les preguntes de l'enquesta dóna a triar entre tres opcions: quedar-se igual, independència i tercera via. Resulta irònic que 'El País' demani amb la mà esquerra això als seus enquestats mentre amb la mà dreta, la de les pàgines d'opinió, es rebutja sistemàticament que els ciutadans –els reals, no els quimèrics dels sondejos– expressin el seu parer en un referèndum on la independència sigui una de les opcions.

Tercera. 'El País' –com la resta de mitjans contraris a la independència– ha sumat implícitament els vots de Catalunya Sí que es Pot al bloc del 'no'. Però ara, segons la seva pròpia enquesta, admet que un 20% dels votants d'aquesta formació dóna suport a la independència i un 68% la rebutja (cal entendre que el 12% restant no es pronuncia). Si traslladem aquest 20% als 367.613 vots de la formació el 27-S, el bloc del 'sí' sumaria 73.523 vots nous. I si el 12% d'indecisos es resta del total de vots 'plebiscitaris', resulta que el bloc del 'sí' assoleix el 50,4%. Evidentment, aquests càlculs són 'animus iocandi' i una mica 'imperator despullandi' perquè la manera de saber-ho del cert està inventada i es diu referèndum. Però és que jo –ja em disculpareu– quan veig tanta agitació de davantal també em vénen ganes de posar-me als fogons.