Publicitat
Publicitat

Els perills de la ventrilòquia política

Plega el gestor del Twitter de Pere Navarro per haver escrit una fugaç piulada ofensiva

Menys de vint segons: aquest és el temps que es va trigar a esborrar la piulada. Pot semblar una mesura curta de temps, però va ser suficient perquè diversos usuaris de Twitter fessin una captura de pantalla i immortalitzessin el missatge de l'usuari @Pere_Navarro: "Perdoneu però és que era obligatori veure l'entrevista al #presidentMas? Em vindran a buscar els mossos per deslleial o algo? Quin borreguisme".

Les captures de pantalla van córrer com la pólvora. I el silenci del líder socialista alimentava les especulacions: ¿una escalfada de boca (o de teclat)? ¿Un error de qui li gestionava el compte de Twitter, que pretenia piular aquell missatge des d'una identitat diferent? ¿Un hacker ? ¿Algú que, a cop de Photoshop, feia córrer una captura de pantalla falsejada?

Al cap de mitja hora, el compte de Pere Navarro mirava de tallar la polèmica oferint una explicació: "Tots tenim prou seny per rebutjar els qui utilitzen il·legítimament el meu compte amb un tuit fals". El redactat suggeria una intromissió externa malintencionada, però l'endemà al matí s'aclaria que va ser un error d'una de les persones que li gestionaven el perfil a Twitter. Aquesta persona ja ha estat apartada de l'equip. "No sabem si, rere aquest ús il·legítim, hi va haver cap mena d'intencionalitat", explicaven fonts del PSC a aquest diari. El partit, a través d'un comunicat, va demanar excuses als internautes i espectadors de TV3.

Els polítics acostumen a delegar la gestió dels seus comptes de Twitter a treballadors de l'àrea de comunicació i xarxes socials del partit. És una ventrilòquia oberta, explícita en moltes biografies de Twitter. Sovint marquen els missatges que sí que volen firmar com a propis afegint-hi les inicials al final de la piulada. En el cas de Pere Navarro, per exemple, a més d'ell mateix, hi ha tres persones que tenen accés al seu perfil de xarxes socials. En teoria, les piulades han de passar un filtre: rebre el vistiplau o bé del cap de comunicació o bé del cap de gabinet. En el cas del missatge ofensiu, però, aquest protocol no es va respectar.