Publicitat
Publicitat

PAREU MÀQUINES

El problema de l'excessiva dependència de fonts policials

Polèmica per una peça d''El País' sobre el grup Distrito 14, que ometia informacions rellevants crítiques amb la Policia Nacional

La proximitat dels periodistes de successos a les fonts policials fa que, a vegades, es converteixin en corretges de transmissió dels agents. Això és el que aparentment li ha passat a 'El País', amb una notícia on explicava les andanades del grup anticapitalista madrileny Distrito 14, a qui atribuïa “brutals agressions i altercats”. Resulta, però, que una de les agressions que narra a partir del comunicat de la Policia –a una noia d'un col·lectiu feminista– presenta moltes ombres. Una peça d'Eldiario.es aportava informació rellevant sobre l'afer. Explicava, per exemple, que el Samur no va intervenir en cap agressió durant la nit dels fets a aquella zona. Tampoc la Policia Municipal té constància que se celebrés la cacera indiscriminada al 'pijo' de què parla la notícia d''El País'. I el grup al qual pertany la noia agredida va desvincular explícitament Distrito 14 de l'agressió. De fet, la Policia Nacional ha acabat detenint un home sense relació amb aquest grup. Tot i això, el rotatiu de Prisa no inclou aquestes informacions –que no deixen gaire ben parada la Policia– en la seva crònica de quinze paràgrafs, a pesar que es van fer públiques dos dies enrere.

Hi ha motius per pensar que –al marge de si es tracta d'un grup realment violent– hi ha elements polítics en joc: el regidor de districte, de l'equip de Carmena, ha prestat el seu suport als sis detinguts de principis de juliol i denuncia “que no se'ls hagi comunicat cap causa”. 'El Mundo' i 'Abc' també s'han posat les botes amb aquest missatge. Una mínima consideració al principi de presumpció d'innocència hauria de comportar, en un cas tèrbol com aquest, més dosis de prudència i ponderació. Però la dependència dels periodistes de successos de les fonts policials fa que sovint els seus errors –o abusos– quedin infrarepresentats.