Publicitat
Publicitat

PAREU MÀQUINES

Els tres moviments judokes de la caverna amb la CUP

La portada de l''Abc' magnifica la violència per excitar-la i afavorir-la

La portada alarmista del dia és la de l’'Abc': “Els 'cadells' de la CUP reaccionaran amb violència si no hi ha referèndum il·legal”. És una projecció judoka futurològica de manual. Ni Arran ni cap grup equivalent han declarat que efectivament això sigui així: el diari basa la seva informació en un informe policial intern –probablement fet 'ad hoc'– i en unes fonts policials anònimes, o sigui, una part interessada a infiltrar el discurs de l’amenaça real. El més greu d’aquesta política informativa –de la premsa i del ministeri– és que intueixo que busca provocar la situació que denuncia. Són titulars irresponsables on es magnifica la violència perquè saben que, posant-la al centre del debat, l’exciten i l’afavoreixen.

La segona part d’aquesta clau de judo, la immobilització, passa per deslegitimar les veus que demanen no sobredimensionar els incidents protagonitzats per Arran. A la portada de 'La Razón' d’aquest dilluns es renyava l’alcaldessa de Barcelona: “Colau minimitza els atacs de la CUP al turisme”. I el mateix 'Abc', en la seva fangosa crònica –pel que embruta i per l’opacitat de les fonts que la sustenten– hi fa aparèixer una font anònima dient que hi ha “una legitimació dels atacs des del punt de vista institucional”.

I el tercer moviment, la fase d’estrangulament, és acusar els mitjans catalans –quan en fan una cobertura proporcionada– de fer-ho per pura complicitat amb el Procés. L’adoctrinament, les subvencions, etc. Mentre van emetent aquest discurs, perden força a Catalunya. Mirem 'El País', com a diari més venut a Espanya: l’any 2012 venia el 10,5% dels seus exemplars (quiosc i subscripció individuals) a Catalunya. El març passat, ja només n'eren el 6,8%.

És així com, a partir d’unes rodes punxades i una mica de confeti –per censurables que siguin els atacs–, es pinta un mural grotesc que ja el firmaria Goya, pensat per al públic que no coneix Catalunya.

Riure, malgrat tot
PUBLICITAT
PUBLICITAT