Opinió 26/05/2014

Avís a navegants

2 min

Mentre esperava els resultats definitius que s'oferien a les onze del vespre, pensava que és trist que, per molt que se vengui com un canvi de tendència o que s'hagin superat els pitjors auguris, una participació del 45% s'estigui observant com un èxit (a les illes, vistes les xifres, ningú s'atreveix a tant). És paradoxal la importància d'Europa i de les eleccions destacada per tots els partits i també per una majoria de ciutadans amb aquests percentatges d'abstenció i des del meu punt de vista els motius que hi ha darrere són clars: llunyania de la Unió Europea amb els problemes reals dels ciutadans, percepció d'inutilitat del Parlament Europeu, manca de democràcia i de transparència, imposició de mesures impopulars i contràries al benestar dels ciutadans...

Són les onze i se publiquen els resultats. A l'espera de poder fer una anàlisi més reposada i acurada, resulta evident que el gran perdedor d'aquestes eleccions a nivell estatal és el bipartidisme. Els dos partits principals són incapaços d'assolir el 50% dels vots i formacions ja existents com la Izquierda Plural o UPyD i noves com Podemos (ni Pablo Iglesias en el millor dels seus somnis havia imaginat aquest espectacular resultat) en són les grans beneficiades. La gran pregunta ara és si això és una primera passa cap a la ruptura del bipartidisme o simplement un dur avís de la ciutadania fruit del cansament i les decepcions contínues. Les cites electorals de l'any que ve seran claus per determinar l'abast d'aquests resultats.

Tampoc no podem obviar, lògicament, la fragmentació del vot de l'esquerra, on cada cop s'hi troba més incòmode el PSOE. Un PSOE que necessita d'una profunda reflexió acompanyada d'una neteja absoluta de cares i propostes si de veres vol recuperar la confiança perduda del seu electorat. D'això no se'n deriva, ni a prop fer-hi, que la magra victòria del Partit Popular se pugui interpretar com un aval a les polítiques d'austeritat seguides fins ara.

I a les illes? Si descomptam l'elevada abstenció, el panorama és molt similar a l'estatal, destacant la significativa irrupció de Podemos i el bon resultat de l'Esquerra pel dret a decidir. Males notícies per Bauzà i Armengol, que com la resta dels seus companys de partit hauran de reflexionar molt seriosament de cara a les eleccions del maig que ve.

Com deia, això és només una primera pinzellada a partir del bombardeig de dades que estan arribant. Temps hi haurà per analitzar la futura composició del Parlament europeu i els inevitables jocs de majories, el previsible i preocupant creixement de l'extrema dreta i l'antieuropeísme o el propi futur de la Unió Europea. Ara per ara, ens hem de quedar amb aquesta clara derrota del bipartidisme i, per descomptat, d'una manera de fer política.

stats