Misc 08/11/2016

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Trump: “Això serà un Brexit plus, plus, plus"'

"De fons, hi ha una inquietud sobre com la desigualtat està fent malbé la democràcia"

2 min

Ahir vaig estar mirant un dels últims mítings de Trump i, certament, fa angúnia. A estones, Trump llegia el teleapuntador i el discurs tenia sentit. De cop parava com si hagués tingut una idea millor i canviava de tema. Anava d’una cosa a l’altra. Deia coses com ara: “que bé que s’està en els meus mítings, oi?”. I en un moment va deixar anar que el que avui passarà als Estats Units serà com un Brexit però multiplicat per tres.

“Brexit plus, plus, plus”, com si volgués dir que l’ordre mundial tindrà un bon ensurt, l’ensurt que es mereix el món. Va insistir, en tres de les seves dèries, que Hillary és una corrupta, que les eleccions estan amanides i que la premsa és deshonesta. Ahir es va permetre assenyalar amb el dit les càmeres que l’enfocaven. I així tot el míting.

Pot guanyar, Trump? Sí, però amb totes les enquestes a les mans, Hillary té més possibilitats de guanyar. És realment Trump un perill per al món? Sí, Trump té un comportament violent, menysprea els dèbils, és profundament divisiu.

I Hillary? És curiós el seu paper en aquesta elecció perquè no podríem trobar ningú que representés millor la política professional. En el millor sentit, el coneixement dels temes, i en el pitjor, aquesta elit que remena les cireres.

Certament, ni al seu marit, Bill Clinton, ni a ella ningú no els ha regalat res. No van néixer amb la cullera de plata a la boca, com diuen als Estats Units, però formen part del grup de polítics amb qui el poder econòmic dorm tranquil. Potser per això, també, Hillary és una persona capaç de negociar algunes millores per a la vida dels americans, com un accés a la universitat més barat per a tothom, l’augment del salari mínim o la igualtat de sous entre homes i dones.

De fons, hi ha una inquietud, sobre com la desigualtat està fent malbé la democràcia. Ningú pot considerar seriosament que el milionari i exemple de capitalisme salvatgement individualista com Trump pot proporcionar cap millora al conjunt de la societat. I al mateix temps, tot el que pot aconseguir Hillary són retocs de lleis, aquí i allà? Només pot aconseguir que la casa no caigui, però que no hi càpiguen tots? No sé si això serà un Brexit multiplicat per tres, però el Brexit, Trump, són, com Berlusconi a Itàlia o Jesús Gil o Ruiz Mateos a Espanya un inquietant senyal a mig camí entre la frivolitat i la inoperància del sistema amb la gent.

Sortirem de dubtes d’aquí poques hores i aquest dimecres, a les 7 del matí, l’ARA tindrà un diari especial en PDF.

stats