Publicitat
Publicitat

ENTREVISTA

David Bote: “Amb CDC tinc la diferència pactada”

El socialista David Bote, de 33 anys, és el nou alcalde de Mataró. És el primer càrrec públic que ostenta aquest doctor en física i ho fa amb un govern amb CiU en aquesta ciutat, on el PSC va recuperar, de manera inesperada, l’alcaldia.

A Mataró hi havia nou llistes i totes han obtingut representació.

Hi ha qui diu que és pluralitat i hi ha qui diu que és fragmentació. Els polítics tenim l’obligació de posar-nos d’acord i la gent el que ha decidit és que siguem molts i molt diferents. Ens podem passar quatre anys sense fer res o dialogar.

La nit electoral va dir: “Molta gent pensava que amb mi s’enfonsaria Mataró”. Feia botifarra a algú?

Em referia a un context en el qual el PSC apostava per un candidat que no havia tingut càrrecs ni era conegut. Hi ha qui entenia que la manca d’experiència es traduiria en un mal resultat. És una reivindicació del passat, però sobretot del futur.

¿El van votar més per les sigles que per la persona?

El PSC té una part de vot fidel, però en un any també hem aconseguit que molta gent sàpiga qui és David Bote. També hem renovat.

Repeteixen sovint: “Nosaltres, Mataró”. Què vol dir això?

Està inspirat en la novel·la del Ferran Soldevila Nosaltres, els catalans. En un moment tan intens com el que viu Catalunya, era important trobar un nexe d’unió entre les dues identitats que hi ha sobre la taula. D’una banda, és una primera persona del plural, que agrupa els que ens hem de posar d’acord per tirar endavant la ciutat, i, de l’altra, expressa el que ens uneix, la ciutat.

¿Fins al punt que vostè governa amb els independentistes de CDC?

Governo amb els independentistes de CDC amb una diferència pactada. Sóc d’un partit no independentista que ha sabut arribar a un acord amb un partit que sí que ho és. En temes d’àmbit nacional, ells votaran el que creguin millor, però hem pactat què és el que hem de fer a Mataró.

Vostès volen un Corte Inglés?

Sí. Ja hem convocat reunions. Volen venir a Mataró i el comerç del voltant se’n beneficiarà.

Mataró va perdre Caixa Laietana, associada a la polèmica de les preferents. Com ha afectat la ciutat?

La ciutadania ho ha viscut amb tristor perquè havia fet una gran tasca social. Però amb el tema de les preferents ha sigut un final molt trist.

Vostè també tenia preferents?

No, com diu la meva declaració de béns -és pública-, tinc pocs calés.

Va votar per primer cop l’any 2000. Sempre el PSC?

No, en unes europees em va semblar que el partit estava prou fort i hi havia una força que volia que mantingués l’escó. Una petita concessió.

Quin president socialista li agrada més, Maragall o Montilla?

Em quedo amb el tarannà distès i creatiu del Pasqual, però al José se li ha de reconèixer l’esforç de dotar de serveis el territori.

Quin paper tindrà el PSC el 27-S?

La gent comença a entendre que som un partit no independentista però que no ens volem quedar igual. Portem la bandera de la solució.

Què li va semblar la gran bandera darrere de Pedro Sánchez?

Jo no l’hauria posat. El que ens identifica és impulsar la justícia i la igualtat a nivell universal. No tinc complexos amb aquest tema.

¿El lloc que donen les enquestes al PSC és el lloc que li correspon?

El lloc que ens correspon és el que la gent ens dóna. No he renegat mai de les sigles perquè estic convençut que som importants i útils.

21D